fbpx

U Njemačkoj stupile na snagu postrožene mjere u borbi protiv širenja koronavirusa

Njemačka kancelarka Angela Merkel s premijerima saveznih pokrajina ponovno će se naći sredinom studenoga i, ovisno o epidemiološkoj situaciji, razmotriti eventualno ublažavanje lockdowna, javlja net.hr

U Njemačkoj su u ponedjeljak stupile na snagu postrožene mjere u borbi protiv širenja koronavirusa kojima je cilj smanjenje osobnih kontakata građana i smanjenje rasta broja novozaraženih. Od danas osim uobičajenih pravila o držanju razmaka, pranja ruku i nošenja zaštitnih maski u trgovinama, javnom prijevozu i pješačkim zonama, uvodi i mjera zabrane okupljanja više od deset osoba iz najviše dva kućanstava.

Ministarstvo unutarnjih poslova mobiliziralo je, kako navodi SPON, “tisuće službenika” u nastojanju da osigura provođenje protuepidemijskih mjera u Njemačkoj. Navodi se da je riječ u prvom redu o kontrolama na granicama, na aerodromima i po vlakovima, kao i to da su raspoređeni policajci ovlašteni određivati i novčane kazne onima koje zateknu da ne poštuju mjere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Nove mjere odnose se i na rad restorana i ugostiteljskih objekata, koji od danas smiju prodavati hranu i piće samo za konzumaciju izvan objekta. Hotelima u Njemačkoj je zabranjen prihvat gostiju koji nisu na poslovnom putu. Građani su pozvani da se suzdrže od privatnih putovanja i okupljanja. Rad je također zabranjen kazalištima, kinima i opernim kućama, kao i fitnes studijima i bazenima.

Za razliku od proljetnog lockdowna rad je dopušten frizerima i cjelokupnoj maloprodaji, uz uvjet od najmanje 10 kvadratnih metara po kupcu. Škole i vrtići također ostaju otvoreni uz posebne epidemiološke mjere.

Sredinom studenoga procjena mjera i moguće ublažavanje

Šef kancelarskog ureda i ministar za specijalne situacije Helge Braun izjavio je za javni servis RBB kako ove mjere, koje su donesene prošlog tjedna na sastanku vlade s ministrima saveznih pokrajina, za sada vrijede četiri tjedna.
Njemačka kancelarka se s premijerima saveznih pokrajina ponovno nalazi sredinom studenoga, kada će biti razmotrene daljnje mjere te eventualnu ublažavanje lockdowna ovisno o epidemiološkoj situaciji.
Državni epidemiološki institut Robert Koch u ponedjeljak je zabilježio 12.097 novih zaraza, što je najviša dosad zabilježene vrijednost ponedjeljkom, kada zbog vikenda pristiže manji broj prijava u središnji epidemiološki ured.