fbpx

GRANTHAM: Burzama prijeti jedan od najvećih lomova u povijesti

U Goldman Sachsu odbacuju tvrdnju da su burze jako precijenjene. S obzirom na prinose obveznica i cijenu novca, indeksi se i dalje trguju ispod povijesnog prosjeka, rekli su svojim klijentima.

Pritom se oslanjaju na mišljenje ekonomista i nobelovca Roberta Shillera, koji je razvio metode numerizacije najbrojnijih metoda.

“S izuzetno niskim kamatnim stopama koje će još neko vrijeme ostati na ovoj razini, vlasnički vrijednosni papiri i dalje su atraktivni, posebno u usporedbi s obveznicama”, napisao je Shiller u svojoj analizi.

Legendarni investitor Jeremy Grantham trenutačnu situaciju na tržištu dionica vidi na potpuno drugačiji način. U intervjuu za Bloomberg istaknuo je da će poticajni paket od 1,9 bilijuna dolara koji Joe Biden želi progurati u Kongresu premjestiti tržište dionica u još napuhanije “visine”, jer će dio tog novca nesumnjivo sletjeti na burze.

Već za prethodna dva paketa, Grantham, koji je točno predvidio prethodna dva pada dionica, procijenio je da mjere poticaja nisu povećale ulaganja i proizvodnju, ali su zasigurno završile barem djelomično u dionicama, što je žalosna istina. Strahuje da će sve završiti loše kad “igrači bace posljednji žeton na stol”. Kad se tržišta sruše, to bi mogao biti jedan od najvećih balona u financijskoj povijesti, boji se Grantham.

Stoga će biti potrebno polako obuzdati želju za profitom, što je uvijek bilo vrlo teško. Još je grčki dramatičar Sofoklo podučavao u Antigoni: “Već je mnoge ljude nada u zaradu odvela do propasti.”