fbpx

KAKO JE DOBRO BITI U HDZ-u! Buriloviću pronašli još jednu plaću, mjesečno prima više od 60.000 kn

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), uz sve prihode koje su mediji otkrili jučer prima i 4 tisuća kuna mjesečno kao član Nadzornog odbora tvrtke Badel 1862. U njemu je od 2018. godine, pa konačni iznos mjesečnih prihoda Burilovića nije 56 tisuća kuna, nego 60 tisuća kuna, doznaju Index istrage.

Naime, Burilović je na plaći u HGK u visini od 23 tisuće kuna, prima naknadu za dva Nadzorna odbora, i to Ine i Podravke, u Upravi je državnog Fonda za zaštitu okoliša, a tu je i prihod od Badela 1862. Sve skupa njegovi mjesečni prihodi iznose nešto više od 60 tisuća kuna.

Plaća Luke Burilovića, predsjednika HGK, iznosi 23 tisuće kuna, no to mu nije jedini prihod. Tu su i naknade za članstvo u Nadzornom odboru Ine i Podravke koje iznose oko 32 tisuće kuna. Za članstvo u Upravnom odboru državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima 1800 kuna mjesečno. Kad se to zbroji, dođe se do iznosa od 56.800 kuna.

Nadzorni odbor INA-e i Podravke

U Nadzorni odbor Ine Burilović se smjestio 2016. godine, i to na prijedlog vlade. Kao član Nadzornog odbora Ine Burilović ima pravo na naknadu veću od 27 tisuća kuna bruto, odnosno oko 17 tisuća kuna neto.

Od lipnja 2018. godine Burilović je i član Nadzornog odbora Podravke, a na to mjesto izabrala ga je Skupština, gdje najviše udjela ima država sa svojih 25.5 posto. Članovima Nadzornog odbora Podravke isplaćeno je u 2019. godini 1.7 milijuna kuna. Kako u Nadzornom odboru ima devet članova, to znači da je naknada po članu NO-a u prosjeku oko 15 tisuća kuna.

Burilović je i u Upravnom odboru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a tamo je postavljen kao predstavnik Hrvatske gospodarske komore. Naknada je fiksna i iznosi 1800 kuna. Državni dužnosnici u Upravi Marijo Šiljeg i Josip Borić ne primaju naknadu jer su državni službenici, što Burilović nije.

Nadzorni odbor Badela 1862

Na kraju dolazimo i do Badela 1862. Burilović je zasjeo na mjesto u Nadzornom odboru te tvrtke sredinom 2018. godine. Naime, Badel 1862 je tada potpisao ugovor s Meteor grupom koja je nakon obavljene dokapitalizacije od 30 milijuna kuna postala većinski vlasnik Badela s udjelom od 84.5 posto, pa je došlo do promjena u Upravnom i Nadzornom odboru.

Novi vlasnici imenovali su tada Antu Raspudića, Krešimira Starčevića i šefa HGK Luku Burilovića kao nove nadzornike. Odlukom Skupštine predsjednik Nadzornog odbora mjesečno prima šest tisuća kuna neto, njegov zamjenik pet tisuća kuna, a “obični” članovi, među kojima je Burilović, primaju četiri tisuće kuna.

“Sukladno važećoj odluci Skupštine Badela 1862 svim članovima Nadzornog odbora isplaćuje se mjesečna naknada u iznosu od 4 000 kuna”, potvrdili su nam iz Badela 1862 u odgovoru na upit Index Istraga.