fbpx

ĐIKIĆ: Javno cijepljenje državnih dužnosnika je nepotrebna kazališna predstava, za njihovu osobnu promociju

Uz kamere i reflektore, jutros su javno podmetnuli rame za cijepljenje, i to AstraZenecom, šef Vlade, Sabora i ministar zdravstva, Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Vili Beroš. Predstava je prošla kako se od nje i očekuje, s “dužnom medijskom pažnjom”, a naš moćni trojac , kako prenosi N1, na taj se simbolički način pridružio brojnim europskim državnicima koji i osobnim primjerom žele skinuti stigmu s ovog, u dobroj mjeri proskribiranog, cjepiva, a u čemu su svoj nemali doprinos dali i političari.

Nisu sami, jer i slovenski državni vrh cijepio se AstraZenecom ne bi li nekako razbili predrasude i strah građana prema ovom cjepivu kojeg je nedavno, zbog zabilježenih smrtnih slučajeva povezanih sa stvaranjem krvnih ugrušaka nakon cijepljenja, desetak europskih zemalja stavilo pod embargo. No, Europska agencija za lijekove nakon provedene istrage utvrdila je da je cjepivo sigurno i učinkovito, i da su koristi od njega daleko iznad rizika. Također je javnost informirana kako nije utvrđena povezanost toga cjepiva s tromboembolijskim slučajevima, odnosno pojavom krvih ugrušaka, iako se na temelju dostupnih analiza ne može sasvim isključiti veza osporavanog cjepiva s takvim incidentima.

A kako bi bili prvi koji će pokazati građanima da se ne boje cijepiti AstraZenecom ( koje je naručeno u golemim količinama… ), naši su se državni dužnosnici “junački žrtvovali”… I cijepili baš tim cjepivom. Očekuje se da će nakon ove demonstracije građani masovno birati AstraZenecu kao cjepivo u koje imaju najveće povjerenje . Ako bi se šalili…

I hrvatskih znanstvenik Ivan Đikić, zaposlen na Goethe institutu u Frankfurtu, cijepio se AstraZenecom, kako je kazao za N1, ali s drugačijim motivima od onog našeg svemoćnog trojca.

-Moja motivacija je bila cijepiti se prema redoslijedu prema kojemu mi je dodijeljena AstraZeneca. Nisam išao s posebnom porukom, vjerujem u sustav. Sva cjepiva koja su odobrena i provjerena i nemaju negativan učinak, meni su identična i tako se treba promovirati cijepljenje, kao nešto kolektivno- komentirao je Đikić domaći igrokaz ” s motivirajućom porukom” u čije efekte previše ne vjeruje. Dobro je da su se cijepili, kaže, ali više je tu poriv bila njihova osobna promocija. A ono što građanima treba nije promocija politike, veli Đikić, nego osiguranje zajedničkog i sustavnog cijepljenja. Jednočinke s “hrabrim”dužnosnicima u glavnoj ulozi, poput ove jutros koju su hrvatskom puku priredili Plenković, Jandroković i Beroš, Đikiću su više nalik nepotrebnoj kazališnoj predstavi kakve smo već gledali s cijepljenjem ministara i zastupnika, a to, smatra , nije primjereno 21. stoljeću. Ali, što se može, kad političari žive u prošlosti…

Ivan Đikić, inače, ocjenjuje nepravednom “medijsku hajku” na samo jedno cjepivo, AstraZenecu. Problem je, ističe, što se često mali i nepotvrđeni podaci jako amplificiraju ( proširuju ) , pa se čini kao da je problem u AstraZeneci, iako se to ne može tvrditi na temelju znanstvenih podataka.

Pozvao je hrvatske građane na oprez i odgovornost, a za izjave pojedinaca da smo stvorili imunitet i da ćemo uskoro prebroditi bolest, Đikić kaže da samo zbunjuju javnost. Ali, ako do kraja ljeta, uspijemo procijepiti preko 60 posto populacije, virus će biti pod kontrolom, moći ćemo s njim živjeti bez lockdowna i restriktivnih mjera, poručuje znanstvenik.