fbpx

Koja je razlika između Mamića i hrvatskog pravosuđa? Hrvatskom pravosuđu ne vjeruje baš nitko!

Od skoro 14.000 glasača na portalu Index njih čak 62 % izjasnilo se da vjeruje Zdravku Mamiću kako je potkupljivao suce, dok je samo njih 4 % odgovorilo kako vjeruje u hrvatsko pravosuđe. Slika je to koja jasno pokazuje što je Hrvatska nakon 30 godina samostalnosti.

Poslovično anemičan premijer sada je zgrožen i užasnut onime nad čime se godinama zgražala hrvatska javnost, o čemu su pisali mediji i ono čemu je HDZ godinama kumovao, a Plenković šutio.

Niti je Zdravko Mamić nova pojava na javnoj sceni, niti su stvari koje on izgovara tek sada postale užasne, niti tek sada one izazivaju zgražanje, baš kao što ovo nije prvi puta da se hrvatski suci prikazuju u kompromitirajućem svjetlu.

Sramota je bilo družiti se i povezivati sa Zdravkom Mamićem još otkako je prvi puta fizički napao novinare ili dužnosnike, potukao se u svečalnoj loži, završio u zatvoru u Auxerreu, imao šovinistički ispad protiv Željka Jovanovića, vrijeđao i pljuvao na press konferencijama, prijetio smrću obitelji nogometaša, skupljao optužbe za izvlačenje novca, utaju poreza, vođenje agencije…

Pa ga je Kolinda Grabar Kitarović svejedno zvala na inauguraciju, a on njoj organizirao privatna druženja.

Plenković se nad tom činjenicom nije pretjerano zgražao.

Kao što je mogao biti zgrožen nad splitskim sucima u konobi sa Željkom Kerumom, nad odlukom Ustavnog suda da se Bandića iz pritvora vrati na čelo Zagreba, nad Ivanom Turudićem i njegovim politikantskim istupima, nad brojnim sudskim presudama koje su skandalizirale javnost.

Plenković nas sada uvjerava kako HDZ nema veze s Mamićem i sucima.

Ali ima veze s Mamićem koji je vodio izborne kampanje za HDZ, ima veze s kadroviranjem u sudstvu i pravosuđu, s izborom sudaca i politizacijom pravosuđa.

Đuro Sessa, kojeg je Mamić spominjao, predsjednik je Vrhovnog suda i bio je favorit za reizbor, sve dok Zoran Milanović nije izveo ustavni udar, čime je barem nakratko pomrsio planove HDZ-ovoj većini.

Kada je tadašnji sudac Mislav Kolakušić ukazivao na korumpiranost istog, nitko ga nije uzimao za ozbiljno.

To čime je Plenković sada zgrožen i nad čime je užasnut, ono je što desetljećima proždire i uništava hrvatsko pravosuđe, politiku, društvo, javnu scenu. To je ono preko čega je Plenković sada već godinama šutke prelazio.

Jer to ja zapravo HDZ-ova država.