fbpx

U AMSTERDAMU VETERANI ZAŠTITILI PROSVJEDNIKE OD POLICIJE A gdje je naših 500.000 branitelja?

U subotu su u 40-ak država diljem svijeta održani prosvjedi protiv korona mjera. Prosvjedi su nazvani “Svjetska povorka za slobodu, mir i demokraciju”, a održani su i u pet hrvatskih gradova. Na njima se u Hrvatskoj okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, a stotine tisuća u cijelom svijetu.

U Hrvatskoj su oni protekli mirno. No uočljivo je to da se na svakom prosvjedu protiv korona mjera okuplja sve više ljudi.

U njemačkim gradovima, kao i u još nekim europskim metropolama bilo je žestokih sukoba s policijskim snagama.

Za razliku od Njemačke, u Nizozemskoj nije bilo sukoba s policijom. Mada je situacija u Amsterdamu bila tik do eskalacije. Tada su se umiješali nizozemski veterani. Naime u Amsterdamu se također okupilo nekoliko tisuća ljudi koji nisu nosili maske ni poštivali nametnutu socijalnu distancu. Kordon policije bio je spreman intervenirati, no u zadnji su trenutak uskočili nizozemski veterani, policijski i vojni. Stali su ispred prosvjednika svojim ih tijelima štiteći od policijskih palica.

“Mi smo se borili za slobodu, a ona je sada ugrožena”, rekao je marinac Ard Daniels, koji je služio u Pakistanu od 2002. do 2006. godine.

“Prosvjedi su temeljno pravo koje se ne smije ograničavati. Čak ni zbog zakona o izvanrednim slučajevima ”, rekao je marinac Ard za nizozemske medije. Na taj je način izbjegnut sukob i prosvjedi su mirno završili.

Zanimljivo je da nizozemski veterani, za razliku od hrvatskih, ne uživaju nikakve dodatne privilegije nakon završetka službe ili umirovljenja.

A gdje su hrvatski branitelji bili u subotu?