fbpx

ZNANSTVENICA S RUĐERA: Sumnjam da Hrvatska može odobriti rusko cjepivo prije EU

Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković komentirala je u Dnevniku N1 cijepljenje protiv koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu. Kao i većina stručnjaka ističe da je važno cijepiti se bilo kojim cjepivom.

Molekularna biologinja Dragomira Majhen objasnila je jučerašnju objavu Europske agencije za lijekove (EMA) da su započeli postupnu ocjenu cjepiva Sputnik V.

“Počeo je takozvani rolling review – postupak u kojem EMA procjenjuje sigurnost, uspješnost i kvalitetu cjepiva. Taj postupak se odvija dok agencija ne bude zadovoljna podacima od proizvođača i kad podaci budu dovoljni, da se cjepivo stavi na tržište. Sva su cjepiva prošla istu proceduru ubrzanog odobravanja. Podaci su se krenuli prikupljati prije kraja kliničkih istraživanja, to je malo brže nego inače”, rekla je.

“Ne vidim da bi HALMED mogao biti brži od EMA-e”

Ona smatra da problem nije u nedostatku istraživanja ruskog cjepiva:

“Mislim da to nije problem jer smo u veljači u Lancetu mogli pročitati podatke koje su kolege Rusi prikupili u 3. fazi pa ne vjerujem da je razlog čekanja nedostatak kliničkih istraživanja, razlog je vjerojatno neki drugi.”

Majhen objašnjava što je ključno u provjeri, a kaže i da je ideja direktne komunikacije s Rusima dobra, no sumnja da će HALMED biti brži od EMA-e.

“Da bi cjepivo moglo biti na tržištu, osim uspješnosti i sigurnosti koje se dobivaju iz kliničkih podataka, ključna je provjera kvalitete proizvodnje i sastava cjepiva, što se mora utvrditi na mjestu gdje se cjepivo proizvodi. Mislim da im je to sljedeći korak.

S obzirom na to da smo svjedoci situacije u kojoj nedostaje cjepiva, dobra je ideja direktno s Rusima kontaktirati. I naš HALMED bi trebao provjeriti kvalitetu proizvodnje, a s obzirom na to da je EMA već s tim krenula, ne vidim da bi naša agencija to mogla brže napraviti nego oni.”

“Ne znam hoćemo li se morati cijepiti svake godine”

Na pitanje koje bi cjepivo ona odabrala kaže: “Ja bih se cijepila bilo kojim dostupnim cjepivom jer ne spadam ni u rizične ni u dobne skupine. Ali iz intimnih razloga, jer sam imala mogućnost raditi postdoktorsko istraživanje u Johnson & Johnsonu, ako bude moguće, izabrala bih njihovo, ali samo iz osobnog razloga, sva su cjepiva jednako dobra.”

Komentirajući podjelu cijepljenja s jednom ili dvije doze, ističe da s većim brojem cijepljenih osoba postaje jasno da bi i kod ostalih cjepiva samo jedna doza bila dovoljna, posebno kod osoba koje su preboljele covid-19.

Rekla je da još nije moguće znati hoćemo li se cijepiti samo jednom ili svake godine kao kod gripe: “Naišla sam na podatak da je ispod 1% svjetske populacije dosad cijepljeno, a treba nam barem 70% da bismo bili koliko-toliko sigurni. To će ovisiti o tome koliko će cjepivo biti dostupno. Ne znam hoće li biti dovoljno jedno cijepljenje ili ćemo morati svake godine ponavljati.”

Na koncu zaključuje da je jasno da je ljudima dosta svega, i sa psihološke i gospodarske strane, no da treba dati prednost odluci epidemiologa što se tiče mjera te da treba vjerovati njihovim procjenama.