fbpx

DOPUNA ZAKONA Zabranjuje se pozdrav “Za dom spremni”, kazna zatvora za isticanje ustaških i četničkih simbola

Hrvatski sabor trebao bi do kraja svibnja raspravljati o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona koje predlaže vladajuća koalicija, a dovršen je i nacrt teksta kojim se u Kazneni zakon želi ugraditi članak o zabrani javne uporabe ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, piše u srijedu Jutarnji list.

Ovu je inicijativu početkom godine pokrenuo predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus. Organizirao je tri sastanka na koje su došli predstavnici parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici. Kraus ulaže napore da se sankcionira svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

Jutarnji list donosi da se predlaže dopuna zakona tako da se nakon članka 325. dodaje članak 325. a)

Novi nacrt zakona

“Isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima”, s dopunom: “Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine”.

Novi nacrt predviđa i da će se onaj tko kazneno djelo počini putem tiskanih ili elektroničkih medija, računalnih ili društvenih mreža kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine.

Onaj tko “proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavka 1. ovog članka, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina”.

Nacrt predviđa izuzetak onda “kada se obilježja iz stavka 1. javno koriste s namjenom da služe građanskom obrazovanju, osudi ili odvraćanju od nedemokratskih pokreta ili režima, promicanju umjetnosti ili znanosti, istraživanju ili poučavanju, izvješćivanju o tekućim ili povijesnim događajima, ili sličnim svrhama, to ne predstavlja kazneno djelo iz stavaka 1., 2. i 3. ovog članka”.