fbpx

MARJANA BOTIĆ: Svjedočimo ne samo iseljavanju mladih, već i ubrzanom devastiranju obale i mora

Marjana Botić komentira poruke na konferenciji o novim smjerovima gospodarstva na Jadranskom moru koja se održava on line i u hotelu Kolovare.

– Županijska skupština je raspuštena, pa sam očekivala sam već dobiti pisane odgovore na vijećnička pitanja sa zadnje županijske skupštine jer usmeno župan tada nije znao da problema oko mora i kaveza u Zadarskoj županiji uopće ima, poručuje Botić i nastavlja:

– Na primjeru vidljivih onečišćenja mora i obale oko otoka Rave, također u kanalu između Pašmana, Ugljana, Iža i Dugog otoka dala sam prijedlog da lokalna zajednica za početak rješavanja problema onečišćenja, dobije mogućnost samostalnog uzorkovanja mora , primjerice preko otočnih mjesnih odbora, te slanja uzoraka u nezavisne laboratorije, za što bi troškove snosila Zadarska županija.

Sad je valjda nešto saznao, pa bi bio važan odgovor na pitanje u vezi prevelikog pritiska na more, koje se zbog dugogodišnjih kumulativnih učinaka kaveznog uzgoja ribe, turizma i pomorskog prometa nalazi sad već u velikoj opasnosti od onečišćenja, odumiranja ribljeg fonda, odnosno uništenja biološke raznolikosti mora, o kojoj uvelike ovisimo gospodarski ali i na svaki drugi način.

Mene poznajući njegove kapacitete to što kao župan ništa ne zna nije iznenadilo, ali vjerujem kako je njegove poznanike, možda prijatelje , svakako stranačke kolege sa otoka Rave. Posebno ih je trebalo iznenaditi potpuno županovo neznanje, budući je informacija o zagađivanju oko Rave nešto o čemu se javno priča i održavaju inicijacijski sastanci već neko vrijeme.

Nadam se stoga kako je samo-priznat neznalica Longin danas prikupio bar neka saznanja o tom problemu, jer smo ga mogli ugledati na konferenciji InnovaMare – Inerreg projekata za gospodarsku tranziciju i stvaranje inovacijskog ekosustava za Jadransku Hrvatsku, gdje je nakon pozdrava utvrdio kako su nam plavi rast i održivost na moru važan u Zadarskoj županiji!?

Sad me to baš iznenadilo pogotovo što o temi zagađenja mora od gospodarskih djelatnosti u Zadarskoj županiji, sam župan nije imao nikakvih saznanja prije dvadesetak dana, a programa Plavo zelene tranzicije na službenim stranicama Zadarske županije – uopće nema!?

Kroz posljednjih osam godina štoviše, o ekološkim pitanjima redovno imamo potpuno oprečne stavove, a kao čelnik Županije Longin je redovno pokazivao izrazito nerazumijevanje za potrebu gospodarske tranzicije u zeleno-plavu, kružnu ekonomiju koja prvenstveno štiti resurse, zastupa široku uključivost lokalnog stanovništva, a ne bogaćenje samo rijetkih pojedinaca!

Stoga ću ga zamoliti neka što prije odgovori na vijećničko pitanje kako bi obiman program plavo zelenog rasta koalicije Srcem za Zadar (u privitku sažetak Plavo zelenog plana koalicije SDP, AM, HSS, Glas, Centar) orijentiran na glavna četiri područja: vodu, more, hranu i energetiku, uz uvjet potpuno novog prostornog planiranja i korištenja resursa u skladu sa planom za oporavak i otpornost Europe nove generacije, mogla u predstojećoj kampanji usporediti sa njegovim novim saznanjima kao župana i eventualnom nekim korespondirajućim programom hdz a – ako ga imaju?

Ili je sve samo na praznim riječima, a i dalje će koristiti more kao da ga ništa ne može ugroziti, dijeliti ga „turcima i murcima“ kao da ga nismo stoljećima čuvali za našu djecu, te protokolarno pozdravljati goste iz drugih država koje nas ubrzano pretječu u razvitku i bogatstvu građana? Umjesto da smo europski lider plave ekonomije! U inovativnosti na moru naime, naši preci prednjačili su stoljećima, često nažalost iseljeni, ali su očito je imali više pameti pa su čuvali more i resurse za nas danas.

Mi međutim svjedočimo ne „samo“ iseljavanju mladih, već i ubrzanom devastiranju obale i mora. Možemo li se vratiti na odgovornije postavke ovisi o našem srcu i poduzetnom upravljanju. Nakon 30 godina valjda vidimo da je to napokon nužno?

U nadi kako smo bitno shvatili,

Marjana Botić