fbpx

MARTINA DALIĆ SE ‘UHVATILA POSLA’: Podravki pali prihodi i dobit

Koprivnička Podravka, koju već više mjeseci vodi Martina Dalić zabilježila je osjetan pad prodaje i dobiti u prvom kvartalu ove godine, neslužbeno donosi portal Danica.

Zanimljivo ja kako je Podravkina prodaja u prva tri mjeseca lani, kada tamo nije bilo Dalić, rasla za čak 20 posto u odnosu na preklani.

Podravkina prodaja u prva tri lanjska mjeseca iznosila je 1,23 milijarde kuna. Navodno je ove godine ukupna prodaja oko 1,1 milijardu kuna, ali prave će se brojke znati tek u petak.

Podravka u svakom slučaju prije dolaska M. Dalić nije bila gubitaš.

Zna se da je oko na komprivničku kompaniju bacio vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi.

Ukoliko bi Podravka poslovno posrnula, to bi za njega bila dobra prilika da ju preuzme po povoljnoj cijeni.

Oni koji zagovaraju potpunu privatizaciju Podravke, smatraju da država nema što raditi u proizvodnji džemova, juha i sličnog, te da je upliv države zapravo uteg razvoju kompanije.

Danas država s 25,4 posto udjela ima neproporcionalna prava u tvrtki što se vidi da je Andrej Planković na čelnu poziciju doveo svoju osobu, iako su najveći dioničari zapravo mirovinski fondovi.

Atlantic Grupa je u Podravku pokušala ući još 2009. godine kroz kupnju državnog paketa dionica, no tadašnja Vlada na čelu s Jadrankom Kosor je pod pritiskom manjinskog partnera, Hrvatske seljačke stranke, odustala od te transakcije.