fbpx

O TOME SE GOVORI Vlada nema za lijekove, a evo koliko je zaposlenih od općina do županija

Ustavno pravo definirano je sa čak tri članka – pravo na život, pravo na zdravstvenu skrb i pravo na siguran i zdrav život, pa bi lijekovi i potrošni medicinski materijal trebali neometano doći do pacijenta.

Predstavnici veledrogerija tvrde da su im bolnice i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dužni 6.5 milijardi kuna.

A premijer Andrej Plenković čiji je primarni zadatak da sa svojom svitom rješava te probleme kaže, nimalo mudro i promišjeno, kako veledrogerije mogu izdržati jer nitko tamo nije gladan.

Slijedom toga sasvim sigurno nitko nije gladan u sve većoj vojsci svih mogućih zaposlenika u županijama, gradovima i općinama.

Prema zadnjem raspoloživom podatku, krajem 2019., u 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave bilo je zaposleno 19.047 službenika i namještenika, odnosno 2.409 zaposlenih u županijama, 10.777 u gradovima i 5.861 u općinama, stoji u analizi kretanja broja zaposlenih službenika i namještenika u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave od 2002. do 2019., koju je napisala dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta Zagreb, objavio je LIder.

Anlazila je napravljena ususret lokalnim izborima u Hrvatskoj koji se održavaju za manje od dva mjeseca. U Zagrebu je bilo zaposleno ukupno 3.085 službenika i namještenika.U proteklih 18 godina u općinama se broj zaposlenih povećao više nego dva i pol puta, u županijama je udvostručen broj zaposlenih, dok se u gradovima broj zaposlenih povećao za oko 50 posto. Zagreb je povećao broj službenika i namještenika (21,2 posto).