fbpx

EVO ZAŠTO SU POSTAVILI DALIĆ Vlada prodaje Podravku! Poznat i datum do kojeg će to učiniti!

Vlada planira prodati Podravku, objavio je u petak koprivnički tjednik Glas Podravine na naslovnici novog broja.

U tekstu se objašnjava kako je riječ o preuzetoj obvezi iz „Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021 – 2026“ u poglavlju „Unaprjeđenje upravljanja državnom imovinom“.

Tamo stoji kako će država prodati udjele u svim poduzećima koja nisu od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku. I ne samo to: morat će revidirati i postojeći popis od 39 tvrtki od posebnog državnog interesa te neke izbaciti s te liste i također spremiti za privatizaciju.

Podravke već dugo nema na tom popisu, na kojem su, primjerice, HEP, Hrvatske vode, INA, Janaf, Hrvatska lutrija, HPB, Hrvatske šume, ACI, Hrvatska pošta, HAC, HŽ i druge.

Nacionalni plan oporavka predviđa kako će država do kraja 2023. godine na prodaju ponuditi minimalno 150 poduzeća. Također, predviđeno je da se od 2024. do sredine 2026. na prodaju ponudi i dodatnih 35 poduzeća, čime se predviđa do kraja lipnja 2026. ukupno objaviti na prodaju 185 tvrtki.

Najkasnije do kraja lipnja 2026. godine, dakle, država bi trebala prodati svojih 20 posto dionica Podravke. Danas je za prodaju raspoloživo 16 posto državnog udjela jer je ostatak založen kao jamstvo za kredite.

„Osnovni cilj reformske mjere je da se na listi pravnih osoba od posebnog interesa za Hrvatsku zadrže samo one kod kojih uistinu postoji jasan javni interes definiran sukladno preciznim kriterijima(…)

Sva ostala poduzeća postepeno će se privatizirati kako bi se smanjila prisutnost države u gospodarstvu, što bi trebalo polučiti povoljne ekonomske učinke i rezultirati primicima za državni proračun“, navodi se u Nacionalnom planu oporavka.

Privatizaciju svih manjinskih udjela država se obvezala učiniti i prihvaćanjem kriterija za pristup Europskom tečajnom mehanizmu, odnosno uvođenje eura.

Osim Podravke, na popisu za prodaju udjela su Croatia osiguranje (30 posto), Petrokemija (18 posto), većinski udjeli u Borovu i slatinskom Agroduhanu te druge tvrtke.