fbpx

HDZ ZABRANJUJE RAD NEDJELJOM! Hoće li uvesti kršćanska načela i u svoj rad: zabranu krađe, skromnost…

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će se nakon lokalnih izbora mijenjati Zakon temeljem čega će se zabraniti rad nedjeljom u trgovinama, no da će se moći raditi 16 nedjelja u godini.

“Jasno je da na određeni način to ograničava poduzetničke slobode, no Ustav je u 16. članku rekao da se pojedina prava i slobode mogu ograničiti i da to ograničenje mora biti razmjerno naravi potrebe zbog koje se ograničenje dogodi. Mi tvrdimo da je temeljem Međunarodne konvencije o tjednom odmoru trgovine radnik ima pravo na 24-satni odmor i da pri tome zakonodavac vodi računa o tradicijama i običajima kraja za koji se zakon donosi. Mi mislimo da je u tradiciji hrvatskog naroda i države da je nedjelja neradni dan. Ostavit ćemo na volju poslodavcima da oni odrede koje su te nedjelje u godini u kojima bi radili”, kazao je Bačić.

S druge strane nije rekao hoće li ‘tradicionalne kršćanske vrijednosti’ HDZ kao stranka uvesti i u svoj rad. A to su prije svega skromnost, samozatajnost, zabrana krađe i sličnih radnji, izbacivanje iz stranke radi same pomisli na nešto što je tuđe, aktivnost radi općeg dobra i tako dalje. Naravno i ostala moralna načela – poštivanje braka (nema razvoda), nema ljubavnika i ljubavnica i sve što je već unutar kršćanskog nauka. I naravno, pomoć potrebitima vlastitom imovinom.

Onda bi svi bez problema mogli prihvatiti ne samo nedjelju već i neradnu subotu, da sve bude u skladu s izvornim naukom.