fbpx

RUBEŠA: Građani bi mogli izgubiti Višnjik! VUČETIĆ: Prijeti zaborav don Pavlu Keri, Mirosavu Krleži i Ivi Petricioliju! MATEŠIĆ: Uvodimo građanski odgoj u škole!

Koalicija “Srcem za Zadar” (SDP, AM, Glas, HSS, Centar), čiji je kandidat za gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima Marko Vučetić, u četvrtak je predstavila četvrti dio predizbornog programa koji se odnosi na obrazovanje, kulturu i sport.

– Pomoću kulture, obrazovanja i sporta razvijamo brigu prema gradu, ljudima i prema pozitivnim sjećanjima koja su nam oteta. Zadar je grad bez kulture, to očitovanje nedostatka kulture prisutno je na svakom koraku. U kvartovima nemamo izgrađene svijet o tome da u svakom kvartu postoji nešto posebno, nešto zadarsko što pripada nacionalnim, egzistencijalnim i individualnim određenjima. Obrazovanje nam nudi da usvajanjem znanja postajemo svjesniji slobodniji i da usvajamo mehanizme zauzimanja za sebe i ugradnju naše spoznaje u život Zadra. Kada to ugradimo, tek tada Zadar postaje grad kulture, kazao je Vučetić dodajući kako se danas nitko ne sjeća Miroslava Krleže koji je obnovio grad nakon drugog svjetskog rata, kako prijeti zaborav don Pavlu Keri koji je vodio računa o kulturi Zadra, ali i Ive Petriciolija koji je bio vjerni i brižni pratitelj onog što Zadar jest u povijesnom smislu i što treba postati.

Ivan Matešić (SDP) istaknuo je kako su odgoj i obrazovanje u posljednjih 30 godina u Zadru obilježeni negativnom selekcijom, klijentelizmom i nepotizmom te kako to pod hitno treba mijenjati. U tom razdoblju od tri desetljeća izgrađena je samo jedna škola, ona Bilom brigu, a prilikom izgradnje nisu poštovani zakoni o pedagoškom standardu. Spomenuo je i problematiku škole na Novom Bokanjcu nad kojom Grad Zadar na koncu neće imati nikakvu jurisdikciju.

– Treba graditi dječje vrtiće, posebno po rubnim dijelovima grada. U vrtiće je potrebno uvesti asistente za djecu s poteškoćama u razvoju, a školama ćemo uvesti građanski odgoj. Kultura u Zadru stagnira pa i nazaduje jer se njeguje provincijalizam i osrednjost. Kultura mora biti slobodna od političkih okova, treba podržati neinstitucionalnu kulturnu scenu i pružiti jaču financijsku podršku. Potrebno je donijeti hitnu odluku o izgradnji zgrade kazališta jer sadašnje ne zadovoljava uvjete, a stanovnicima otoka približiti kulturni sadržaj kako bi bili ravnopravni s građanima, istaknuo je Matešić, dok je njegov kolega Ante Rubeša (Akcija mladih) predstavio dio programa koji je vezan uz razvoj sporta i sportske infrastrukture.

– Svjedoci smo da su gotovo sva kvartovska igrališta neopremljena i neadekvatno uređena, svjedoci smo da je infrastruktura u jakom lošem stanju. Prvo što ćemo napraviti je obnova svih kvartovskih igrališta s odgovarajućom podlogom. Športska igrališta su također zapuštena i neosvijetljena, zato će također biti prioritet, kazao je Rubeša dodajući kako će koalicija “Srcem za Zadar” uložiti sve napore kako bi u četverogodišnjem mandatu izgradili nogometni stadion koji bi nazvali po tragično preminulom nogometašu Hrvoju Ćustiću.

– Hrvoje je, po meni, upravo preminuo zbog nemara gradske uprave, odnosno načina na koji je gradska uprava transferirala i bacala novce u bunar raznoraznim profiterima i kriminalcima koji su taj novac, umjesto u obnovu stadiona i škole mladih nogometaša, transferirali ka svojim privatnim partnerima odnosno praznili u svoj džep, istaknuo je Rubeša dodajući kako u Zadru treba izgraditi tri futsal dvorane, a prokomentirao je i upravljanje ŠC Višnjik.

– Višnjik je danas mjesto gdje svatko može doći i rekreirati se, ali moramo znati da on nije naš i nije javna ustanova te kako se nesavjesnim upravljanjem možemo dovesti u situaciju da izgubimo taj prostor u centru grada koji je na raspolaganju svima, kazao je Rubeša kojem je najava gradnje otvorenog olimpijskog bazena apsurdna. Točnije, apsurdno je da unutarnji bazen ima 32 metra pod izlikom da nije bilo dovoljno sredstava, a u isto vrijeme proračun za košarkašku dvoranu preplaćen je tri do četiri puta.

– Bez kulture obrazovanja, sjećanja i zdravlja Zadar nema budućnost i nije moguće razviti lokalne politike skrbi niti brige za ljude što je sastavni dio našeg programa i konačni cilj političkog djelovanja te konačni cilj smislenih gradskih lokalnih politika. Te politike nisu prisutne, a našom ih demokratskom voljom možemo učiniti prisutnima i o tim politikama odlučujemo 16. svibnja, zaključio je Vučetić.