fbpx

Tko je čovjek koji premoćno vodi u Zagrebu

Iako se šali da nema nimalo slobodnog vremena, kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević s platforme Možemo! i aktualni favorit kazao je u jednom interjvuu kako navečer kod kuće mrzi pratiti politiku, pa umjesto toga čita knjige i gleda serije, a često se uhvati i planinarenja.

Ovaj rođeni Zagrepčanin prvih šest godina provodi u Zapruđu, nakon čega se seli u Zaprešić. Trenutno živi na Trešnjevci u stanu od 40-ak kvadrata sa svojom ženom Ivom i psom Boškom Buhom, za koje kaže da su mu velika potpora.

– Supruga Iva i ja još uvijek nemamo djece. Jako se dugo znamo, u braku smo pet godina, ali smo u vezi 12 godina. Ona je isto principijelna, dijelimo iste vrijednosti. Ne samo da me podržava u svemu što radim već je i zajedno sa mnom u tome. Članica je i Zagreb je naš i Možemo!, dijelimo iste političke vrijednosti i njezina mi je potpora jako bitna, priča za Večernji list.

Iako je i u srednjoj školi pokazao veliki interes za politiku pa se ‘još kao klinac’ sa 16 godina uključio u Zelenu akciju, ovog favorita krasi i završen Fakultet političkih znanosti kojeg je, nakon ispisa s Pravnog fakulteta, završio u roku. Nakon toga odlazi u Cambridge gdje brani magisterij na temu okoliša, uz mišlju da bi naučeno mogao primijeniti i u Hrvatskoj.

Tomašević 2003. godine postaje prvi potpredsjednik, a u idućem mandatu i predsjednik Mreže mladih Hrvatske, što ga 2005. godine dovodi u Savjet mladih Vlade RH kao člana. Idućih godina vodi nekoliko višemilijunskih projekata zaštite okoliša koji su financirani iz EU fondova, nakon čega se više uključuje u aktivizam i borbu protiv korupcije, među kojima je i prosvjed 2011. godine u Varšavskoj ulici gdje je uhićen i njegov otac čija su politička uvjerenja desne orijentacije.

Sada Tomašević vodi bitku za Zagreb, gdje u prvom krugu po ima veliku prednost nad drugim kandidatom.