fbpx

Tomašević pod policijskom zaštitom, SDP-ovim kandidatima stižu prijetnje smrću, a premijer se ruga kako ljevica -plače?!

Tomislav Tomašević, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika iz lijevo-zelene platforme Možemo!, od danas ima policijsku pratnju. Zašto, na to sam Tomašević nije mogao odgovoriti pa je novinarima savjetovao “to morate pitati policiju, mi se time ne bavimo, za to postoje institucije”. U istom danu, SDP-ov gradonačelnik Čakovca doslovce se rasplakao pred TV kamerama, očigledno u velikom šoku. Dobio je prijetnje smrću. A na sve to hrvatski premijer, veliki Europejac i veliki demokrat, umjesto osude, ima spremnu tek rugalicu:” Ljevica plače”, izjavio je,

“a Škoro je kao naivni pajac kojeg će za koji dan pregaziti kao plitak potok”. Zar predsjednik Vlade nije nimalo zabrinut opasnim ozračjem u finišu izbora?!

Danas su novinari na predstavljanju Tomaševićevog programa uočili da lider platforme Možemo! ima pratnju policije. Upitan o tome, Tomašević je novinarima kazao da o razlozima moraju pitati policiju, jer se njegovi suradnici i on ne bave sigurnosnim pitanjima, za to postoje institucije. No, potvrdio je, “postoji komunikacija između nas i policije o sigurnosnim rizicima, ali to morate pitati njih”.

Novinari N1 PU Zagrebačkoj su proslijedili upit, i dobili iznimno kratak i uobičajeno besadržajan odgovor.

-Policija poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a unutar redovnih aktivnosti, odnosno zadaća.

Ukratko, što je javnost znala ( vidjela) prije, zna i sada. Iz platforme Možemo! se uspjelo saznati kako su od PUZ-a dobili informaciju da se radi o” preventivnim opservacijskim aktivnostima tijekom kampanje”. No, kako je za N1 kazao Igor Peternel iz Domovinskog pokreta, Škoro nije dobio policijsku pratnju, a nema ni najava da bi je mogao dobiti.

Ovu su tajnovitu “sigurnosnu mjeru” primijenjenu samo na jednom od dvojice kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, danas komentirali mnogi, pa i šefovi vlade i države.
I dok bi se predsjednik Republike, Zoran Milanović, kladio u prijetnje koje dobiva Tomašević, s obzirom na, kako kaže, huškačku kampanju u drugom krugu, premijer Andrej Plenković cijeli slučaj ironizira i bagatelizira.

Milanović odgovornim drži Škoru, koji je 1989. pred rat pobjegao u Ameriku, a sada propituje tuđe hrvatstvo i huška.

– Tomašević nije izdajnik, ali kad tako huškate, normalno je da se neka glava usije. Ovo je prvi put- konstatirao je Milanović– da gradonačelnički kandidat prije pobjede na izborima dobiva policijsku zaštitu zbog prijetnji.

Nasuprot tome, Plenković, kako javlja N1, ironizira cijelu situaciju i kao da se naslađuje. Njemu je zanimljivije što je o svemu rekao Milanović, negoli sama činjenica da u redovnim izborima imamo prijetnje kandidatima smrću.

– Vidim da je i ovaj huškač s Pantovčaka komentirao da neki huškaju. Nakon njegovih izjava o Bugarskoj zabilježena su dva incidenta protiv bugarskih državljana u Hrvatskoj. Mislim na Milanovića. Ljevica se zgraža zbog huškanja Škore, a Škoro kao neki naivni pajac upada u mrežu svih aktera koji će ga pregaziti kao plitak potok za koji dan- izjavio je premijer i šef HDZ-a.

Kada Škorino huškanje ide prema njemu i HDZ-u, dodao je, to za ljevicu ne postoji.

-Imate ljevicu koja sada plače, a inače šuti, imate Škoru koji sad nekom drugom govori ono što govori inače, i sad smo svi začuđeni. Važno je da svi progledaju tko su akteri na sceni koji brinu da osiguramo dovoljno cjepiva, turističku sezonu, mirovine- zaključio je, ponavljajući staru tezu kako su svi šutjeli kada je Milanović gadio, ne samo njega, nego i ljude iz medija, komentatore, s televizije, dnevnih novina, svi su šutjeli, kaže, a sad malo plaču, jer se tiče njihove kože.

Dakle, ako pitate Plenkovića, to je samo kuknjava svilene ljevice, ništa ozbiljno, ništa vrijedno njegove pažnje…

A suze, suze je danas pred kamerama, na pressici, pustio konsternirani čakovečki gradonačelnik iz redova SDP-a, Stjepan Kovač, jer su i on, ali i članovi njegove obitelji, dobili prijetnje smrću, o čemu su javnost izvijestile Međimurske novine.

Kovaču su u Čakovec stigli šef stranke Peđa Grbin i SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan kako bi mu dali potporu pred završni okršaj u drugom krugu izbora za gradonačelnika. Grbin je, pritom, podsjetio da su u ovim izborima, osim Kovača, prijetnje smrću dobila još dvojica SDP-ovih kandidata.

Nažalost, kazao je Grbin, samo Zagreb je u fokusu javnosti, a prljava kampanja se događa i drugdje.- Jednom našem kolegi kandidatu za zamjenika gradonačelnika, nakon prvog kruga izbušili su gume na autu, drugi naš kolega dobio je metak kao prijetnju smrću, uz poruku da pravi dolazi kroz cijev. Zašto to govorim, zato što je i naš kandidat za gradonačelnika Štef Kovač dobio prijetnje smrću, ne samo njemu, nego su dirnuli u nešto što je svima od nas najsvetije. Dirnuli su u obitelj- rekao je čelnik SDP-a. Njegove su riječi Kovača nagnale u plač, pa su mu dobro došli utješni zagrljaji stranačkih prijatelja Peđe Grbina i Biljane Borzan.

Kovač je o primljenoj prijetnji smrću, zbog istrage koja se još vodi, mogao tek reći:

– Postoje indicije koje idu od jednog protukandidata. Policija, ne samo naša nego i zagrebačka krim- policija, se uključila u istragu i vjerujem da ćemo uskoro imati rezultate te istrage- kratko je kazao uznemireni Kovač, kako su prenijele Međimurske novine.

Zvuči gotovo nevjerojatno da na sve to predsjednik vlade jedne demokratske države, članice Europske unije, nema ni riječi osude, ni upozorenja, onima koji se takvim sredstvima služe ne bi li silom i zastrašivanjem suparnika osvojili pozicije, da će ih stići kazna i ruka pravne države. Ali, ne, Plenković čak likuje. Ruga se Kovaču da plače pred kamerama, nimalo zabrinutosti ne pokazuje, i s takvim ignorantskim odnosom prema onima koji šire strah i nesigurnost, koji prijete ugrožavanjem tuđeg života, samo nasilnike ohrabruje. Čini upravo ono za što optužuje Milanovića…

Ili, kako veli Biljana Borzan: “Premijer stvara orvelovsku atmosferu, smatra da se njega i njegove ne smije dirati, a sve ostalo je prihvatljivo. On očekuje da opozicija brani njega kao premijera, a on nije spreman braniti druge, iako je premijer svih građana.”