fbpx

Jak potres, 4,7 po Richteru, pogodio Šibenik

Rano jutros, tek minutu prije 6 sati ,Dalmaciju je uzdrmao potres s epicentrom 13 kilometara istočno od Šibenika, kod šibenskog Vrpolja. Bio je to snažan i kratak udar, i kako izgleda, bez većih šteta.

Seizmološki zavod RH zabilježio je u 5 sati i 59 minuta snažan potres s epicentrom oko 13 kilometara jugoistočno od Šibenika, magnitude 4,7 po Richteru, a intenzitetom u epicentru VI stupnja EMS ljestvice.

#potres (#earthquake) 08.06. u 05:59 kod Šibenika, M4.7. Opširnije na https://t.co/MK8hXEM6AL. Ako ste osjetili potres, molimo javite na https://t.co/RJDaIJlwpM
— Seizmološka služba HR (@seizmo_hr) June 8, 2021

Potres je trajao 6- 7 sekundi, ali je djelovao poput jake eksplozije, uz snažnu tutnjavu i vrlo neugodno podrhtavanje tla. Osjetio se na području cijele Dalmacije, a na radijske postaje javljali su se uznemireni slušatelji sa svih strana, sve do Komiže. U Šibeniku i Dalmaciji potres je glavna tema, a strah se, izgleda, u tih dramatičnih 6-7 sekundi uselio u ljude.

Srećom, iako jak, potres je trajao vrlo kratko, a Županijskom centru 112 nisu prijavljene značajnije štete, osim da je u Vrpolju u dvorište pao dio stijene koja se uslijed potresa odlomila i oštetila automobil. Srećom, pritom nitko nije ozlijeđen. Iz Županijskog centra spominju i da je jedan automobil naletio na kamen koji je uslijed podrhtavanja tla pao na cestu kod Vrpolja.

Ono što kod građana izaziva zebnju jest najava možebitnih novih podrhtavanja tla, jer, kako je izjavila dežurna seizmologinja Marija Mustać, prenose mediji, ovo je potres s novim epicentrom u odnosu na one koji su dosad bili aktivni, pa tijekom idućih dana možemo očekivati na tom području još slabih potresa.
Nakon Zagreba i Banovine, čini se da ni Dalmacija neko vrijeme neće mirno spavati…