fbpx

MILANOVIĆ: Djeca vjeruju u Djeda Mraza, a znamo da ga nema. Kao što znamo da nema drugog pravosuđa osim HDZ-ovog pravosuđa

Predsjednik Zoran Milanović danas je u obilasku u Sinju. Položio je vijenac kod spomenika hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, sastao se sa sinjskim gradonačelnikom Mirom Buljem, ali i sa članovima Viteškog alkarskog društva.

Milanović je komentirao jučerašnju izjavu Andreja Plenkovića da predsjednik laže kad kaže da je pravosuđe HDZ-ovo.’On je rekao da lažem. To je riječ koju je on uveo u hrvatski politički vokabular. To je naš masovni komunikator, pitomac komunistički donio u Hrvatsku”, rekao je.

‘Da, pravosuđe nije HDZ-ovo. Šeks nije u HDZ-u. HDZ ne pruža grčeviti histeričan otpor imenovanja na čelu Vrhovnog suda jedne neovisne i kompetetne vrhunske kandidatkinje i osobe. To radi MOST ili ne znam Domovinski pokret ili Stranka ljubitelja napretka u okvirima zakona. To je sve HDZ i nema drugoga, to je HDZ-ovo pravosuđe. Djeca vjeruju u Djeda Mraza, a znamo da ga nema. Djeca vjeruju u Sandmana, a znamo da ga nema. Kao što znamo da nema drugog pravosuđa osim HDZ-ovog pravosuđa. Ja nisam rekao da netko utječe konkretno na neku presudu, makar vjerojatno ima i toga, nego da je to sve defektno po slici i prilici HDZ-a, u to samo mala djeca ne vjeruju, ali kad odrastu – to će im se sve reći’, rekao je Milanović.

Na pitanje o uhićenjima sudaca u Osijeku, Milanović kaže: ‘Vidjet ćemo sada. Oni su optuženi da su skrivali novac na računu. Dobro, nitko ne skriva novac na računu. Neobična situacija. Neka im se sudi. Sve će se to dokazati u idućih 20 godina u HDZ-ovom pravosuđu. Ima vremena. Možda netko bude od nas još i živ, možda negdje u Manolićevim godinama života. A Manolić će još biti živ’.

Kada je riječ o optužbama na Lozančićev račun, Milanović je rekao da su te optužbe nemoguće . ‘To je kao da pilot zrakoplova upravlja podmornom flotom. Lozančić nije mogao biti na tom sastanku, a kamoli da se bavi takvim stvarima, pa ni Cvitan’, kaže.

Komentirao je i odlučivanje o žalbama u slučaju Fimi medije. ‘Ne očekujem ništa. to je sad već koja rotacija da se sudi za nešto što je očito, da je jedna stranka pljačkala sustav. Ne očekujem ništa, što god bih rekao bio bi pritisak na suce. plenkovića smetaju moje riječi, smeta ga istina i to vrlo banalna istina. Ne očekujem ništa, ali očekujem da se to uskoro završi. Sada to već traje duže od bar micve. I to podriva povjerenje’, kazao je.

‘HDZ-ovo pravosuđe je i kada predsjednik Ustavnog suda, koji je politički sudac, sa ljudima iz svog sela i kapilarnih naselja planduje i jede s HDZ-ovom vrhuškom iz te županije. Jel’ to normalno? Kakav dojam to ostavlja? Dojam korupcije, rođaštva, zavičajne klijentele. Jer to tako i je’, dodao je.

Milanović je rekao da mu je drago da se vratio u politički život. ‘Imao osjećaj da sam ostao dužan, da kažem tko kakav je. Ja nisam ovisio o tome da korumpiram pod sitno, ne bih nikada to radio. Ljude u Saboru da zadržim većinu. Ja sam dobio izbore 940 tisuća glasova’, poručio je.

Na pitanje da li mu je žao što je Branimiru Glavašu vratio odlikovanja, kazao je: ‘Nije mi žao, ali nije mi drago. To je law of the land.’

Na opasku da se Glavaš slikao s portretima Hitlera i Pavelića, Milanović je kazao: ‘Ja to mogu samo osuditi, ali to nije temelj da mu oduzmem odlikovanje. Koje mu je Tuđman dao. Ja mu vjerojatno ne bih dao ta odlikovanja’.

Na pitanje o Zlati Đurđević, rekao je: ‘Radije bi imali Hitlera nego Zlatu Đurđević. Nemam drugog kandidata.’

Milanović je odgovorio i na pitanje o imenovanjima veleposlanika. Kaže da to nije učinjeno ‘jer ministar nema nikakvu autonomiju’.

Osvrnuo se i na ministra vanjskih poslova Gordana Grlića-Radmana. ‘Trebao je u ponedjeljak ići u Bruxellesu sa mnom na samitu NATO-a, koji se održava rijeđe nego Sinjska alka. I onda je prekjučer nazvao predstavnika mog ureda, moram ovo reći, da ipak ne može ići na NATO-ov samit u delegaciji Hrvatske koju predvodim ja. Kaj je to normalno? Ok, meni neće faliti, tamo ima još jakih diplomata, ali zašto ne ide niti jedan od ministara sa mnom?’, rekao je.

Ponovno je govorio o ulozi pri imenovanju veleposlanika. ‘Ministar vanjskih poslova nije bilo što, on bi trebao biti sugovornik u izboru ambasadora. On bi trebao biti sudionik u tom procesu. Mene moji ministri nisu pitali takve stvari. Gdje bi ja zabranio ministru da ide nekamo s Kolindom-Grabar Kitarović? Ako te hoće u delegaciji idi. Dakle, ljudima je zabranjeno da budu na istoj fotografiji sa mnom jer sam ružan, prljav ili zao’, rekao je Milanović.

Na pitanje smatra li da je ministru Gordanu Grliću Radmanu premijer Plenković zabravio odlazak s njim u Bruxelles, Milanović odgovara: ‘Pa naravno. Vidite da je jučer pozivao svoje paše i subaše da napadaju mene’.

Milanović je odgovarao i koja mu je najdraža navijačka pjesma. Kazao je da je to ‘Dinamo ja volim’, od Pips, chips & videoclips. ‘To je vrhunski napravljena pjesma, al je malo prebrutalna’, kazao je Milanović.