fbpx

BERNARDIĆ U PISMU GRBINU: ‘Ja sam stvarao slogu, rad i zajedništvo’

Jutarnji list objavio je pismo koje je aktualnom predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu ove zime poslao bivši predsjednik te stranke Davor Bernardić. Objavili su ga dan nakon što je Grbin iz stranke izbacio Gordana Marasa, Rajka Ostojića, Zvaneta Brumnića, Nikšu Vukasa i Marinu Opačak Bilić.

Riječ je o ljudima koji su imali istaknutije uloge u stranci za vrijeme bivšeg predsjednika čije pismo Jutarnji prenosi. Bernardić ga je poslao 19. veljače 2021. godine, četiri mjeseca nakon što je Grbin preuzeo stranku i dvadesetak dana nakon što je Predsjedništvo SDP-a odlučilo raspustiti zagrebačku organizaciju.

‘Najlakše je ljude izbaciti iz stranke, ali što onda?’

Pismo koje je objavio Jutarnji list prenosimo u cijelosti.

“Obraćam Ti se ovim putem jer sam još uvijek kod kuće i oporavljam se od operacije koljena. Ponukan medijskim natpisima kako je u SDP-u ovih dana prisutan sukob između tzv. Grbinovih i tzv. Bernardićevih ljudi, a kao bivši predsjednik SDP-a koji sam stranku vodio nešto više od tri godine, moja je odgovornost skrenuti Ti pažnju na nekoliko stvari, jer je očuvanje socijaldemokracije pitanje i opstanka istinske demokracije u Hrvatskoj.

Kao što ti je poznato, od trenutka kad sam izabran za predsjednika SDP-a, bio sam izložen stalnim napadima i čestim pokušajima rušenja od strane nekih kolegica i kolega iz SDP-a. U takvoj jednoj teškoj situaciji za stranku trudio sam se sačuvati kompaktnost SDP-a, ne izbacivati ljude, jer bez ljudi, motiviranih i složnih članova stranke posvećenih cilju, nema pobjede na izborima.

Kad nam nitko nije davao šanse i kad su mnogi priželjkivali pad SDP-a, uspjeli smo okupiti brojne ljude u i oko SDP-a, ostvariti kroz ‘zip princip’ potpunu ravnopravnost muškaraca i žena, i na listama i u rukovodstvu, izgraditi nove politike te kao rezultat teškog i napornog rada upisati sjajan rezultat na europskim izborima, pobjedu na predsjedničkim izborima, te ući kao favorit u utrku za parlamentarne izbore koji su održani u dosad neviđenim okolnostima za Hrvatsku.

Bez obzira na dva sjajna rezultata na europskim i predsjedničkim izborima, nakon rezultata na parlamentarnim izborima, nisam tražio krivca u maloj izlaznosti zbog korone i zloupotrebi Stožera od strane HDZ-a, već sam se kao odgovoran lider povukao i dao mandat na raspolaganje članicama i članovima.

Vrlo dobro znam da pobijediti na izborima može samo složna, motivirana stranka u kojoj vlada sklad potreban za stvaranje politika i posvećenost radu s biračima. U mom mandatu na čelu SDP-a trudio sam se postići upravo to, slogu, rad, zajedništvo, uključujući i one koji su me kontinuirano rušili, sve to često i na vlastitu štetu. Zato apeliram na Tebe kao čelnu osobu SDP-a da pokušaš smiriti svađe unutar stranke i najviše energije potrošiš na pozitivnu motivaciju članstva. Najlakše je ljude izbaciti iz stranke, ali što onda? Da su to radili naši prethodnici kad im se netko iz ovog ili onog razloga ne bi sviđao, pitanje je bi li danas ikoga bilo u stranci. Nitko od nas u SDP-u nema pravo zbog vlastitog ega rušiti ono što su nam prethodnici ostavili u povjerenje. Ne dozvoli da se u pitanje dovede opstanak stranke i socijaldemokracije zbog nepromišljenih unutarstranačkih sukoba i obračuna.

Na kraju dana, najveća odgovornost je na predsjedniku SDP-a, zato još jednom apeliram na Tebe da postupaš mudro, racionalno i ozbiljno kako bi SDP ostao i dalje velika, ali još važnije, demokratska stranka. Istinski vjerujem u socijaldemokraciju i vjerujem u Hrvatsku, a samo zajedno možemo biti jači!

U nadi mudrih odluka, srdačan pozdrav,

Davor Bernardić