fbpx

EUROPOL OTKRIO U Hrvatsku ušlo konjsko meso s deklaraciom teletine! Naše institucije – ne znaju ništa

U Hrvatsku je ušlo konjsko meso s deklaracijom – teletine. Izvijestio je o tome Europol, koji je pola godine radio na istrazi trgovine lažnim prehrambenim proizvodima. No zanimljivo ja kako hrvatske institucije o tome ništa ne znaju.

Konjsko meso u trgovinama i putem interneta prodavalo se pod teletinu. Otkrio je to Europol, agencija EU-a koja europskim državama pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma.

“Mi redovito mijenjamo europske zakone, poboljšavamo ih i pooštravamo ih kako bismo spriječili krivotvorenje hrane no nažalost, uvijek ima onih maštovitih pojedinaca koji se snađu. Nađu neke eventualne rupe u zakonu”, rekla je eurozastupnica Biljana Borzan, prenosi Dnevnik.hr.

U akciji nazvanoj OPSON X koja se od prosinca 2020. pa sve do kraja lipnja ove godine provodila u Hrvatskoj i još 72 zemlje svijeta, zaplijenjeno je gotovo 16.000 tona robe. Nezdrave, pokvarene ili ilegalno prerađivane hrane i pića.

Osim mesa, u Hrvatskoj je najviše lažnjaka pronađeno među alkoholnim pićima – prednjače vino i votka. Vrijednost ilegalne hrane i pića zaplijenjenih u ovoj akciji je 54 milijuna eura, a izdano je više od 600 globalnih naloga za uhićenje.

Carinska uprava sudjelovala je u akciji, a ista se provodila kroz pojačan nadzor i kontrolu nad osobnim vozilima, kombi vozilima, teretnim vozilima i autobusima kao i kroz provođenje pojačanog nadzora osoba i vozila koja prelaze preko državne granice.

“Mi smo zakone pooštrili na način da su kazne sada toliko visoke da bi trebale odvratiti svakog onog tko pokuša varati s hranom i pooštrili smo inspekcijski nadzor kako bismo na što manju mjeru sveli varanje s hranom”, objasnila je Borzan.

Osim Carinske uprave, o neispravnoj robi ništa nisu znali ni Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat.