fbpx

PROF. LOVRINOVIĆ: “Srbija bi već 2023. mogla prestići Hrvatsku po BDP-u!”

Nakon što je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio kako će 2021. Srbija imati veći BDP nego Hrvatska, HDZ-ovi političari su se digli na zadnja noge. No, nažalost, radi se o točnoj informaciji. Profesor ekonomije Ivan Lovrinović je analizirao sve podatke i došao do zaključka da bi Srbija uistinu uskoro mogla prestići Hrvatsku po BDP-u!

Podsjetimo, Vučić da će Srbija do kraja 2021. imati BDP vrijedan 51 milijardu eura, dok će hrvatski BDP biti “nešto manje” od 51 milijardu eura. Naveo je kako je, u vrijeme kad je vodio Vladu Srbije, nacionalni BDP bio 33 milijarde eura, dok je Hrvatska tad imala 47 milijardi eura, te da je u međuvremenu, za sedam ili osam godina, za apsolutni BDP Srbije uvećan “za više od 50 posto”. “To je uspjeh Srbije i razumijem da netko ima pravo da se ljuti”, rekao je Vučić.

Prof. ekonomije Ivan Lovrinović tvrdi da to nije daleko od istine.

– To je uistinu realna mogućnost. BDP Hrvatske u 2020.g. iznosio je 56 mlrd dolara a Srbije 53. U 2020.g. hrvatsko gospodarstvo je najviše palo unutar EU – čak 10%, a Srbija je zabilježila najmanji pad gospodarstva u odnosu na članice EU – samo 1%. Dakle, hrvatska vlada je katastrofalno loše se nosila s korona krizom i to je bio strašan pad nakon kojega Srbija ima realne šanse prestići Hrvatsku, ne ove godine kako bi želio Vučić ali 2023.g. to je moguće, ističe Lovrinović.
Kao dokaz pokazuje podatke:
– Od 2001.g do 2008.g. hrvatski BDP je porastao sa 23 na 70 mlrd dolara i prošle godine iznosio 56 mlrd $. S druge strane srbijanski BDP je 2001.g. iznosi 13 a 2008.g. dostigao 52 % a prošle godine je došao na 53, što znači da je premašio onaj iz 2008.g. kada je bio najveći.
Hrvatski BDP je 2021.g. za 14 mlrd $ manji od najviše razine 2008.g. To je ta rupa koja je teško dostižna sadašnjoj Vladi koja, sada je sasvim jasno, životari u beskoncepcijskom stanju a građanima pušta šarene laže i paralaže o rastu, o silnim milijardama eura iz EU i slično. Ovo je prava priča i gola istina o stanju naše ekonomije i nesposobnosti sadašnje i prošlih vlada. Ovi podaci potapaju sve Plenkovićeve kolosalne napore da nas hipnotizira šarenim balonima. Ovo je potpuni krah i poraz Plenkovićeve vlade, kaže Lovrinović.
U čemu je kvaka?

– Srbija nije toliko ovisna o turizmu, njen izvoz roba je kontinuirano rastao i pokrivenost uvoza izvozom je 75% a kod nas 62%. Javni dug im je manji od našega značajno. Oni od kemijske, metalne, autoindustrije, gumarske industrije i prehrambene ostvaruju milijarde eura izvoza s tim da od prehrambene preko 3,5 mlrd $. Strane investicije su rasle. No, pored svega toga jedna je stvar posebno važna u svemu a ta je da je njihova središnja banka pametno prilagođavala tečaj dinara prema glavnim trgovinskim partnerima, odnosnom prema kretanju domaće inflacije onima svojih trgovinskih partnera, naglašava Lovrinović. Pokazuje sliku kako je dinar od 2001.g. do 2016 oslabio čak 60%, odnosno od 75 dinara za jedan euro na 125 dinara za euro.

– U istom razboblju kuna je prema euru oscilirala u prosjku samo oko 3% što se smatra fiksnim tečajem i tu je slomljena kralježnica hrvatskom izvozu što je učinio HNB uz podršku svih vlada. Kuna je dakle 27 godina bila fiksna i nisu uspjeli potaknuti rast i razvoj a govorili da je upravo stabilan tečaj kune preduvjet rasta i razvoja. S eurom bi situacija bila još gora. Ovo je svjetski arritet – jaka valuta (kuna) u teško bolesnom gospodarstvu. To je stalno slabilo izvoz a poticalo uvoz.

– Usprkos svemu ovome Plenković svim silama gura Hrvatsku prema euru da nas do kraja uništi. Kako to da se Srbi tako razvijaju uz svoj dinar? I oni, bez obzira što nisu u EU, pokazuju da je moguće razvijati se i rasti u svoju valutu. Nije dakle problem u valuti, već u vladi koju moramo što prije smijeniti svim demokratskim sredstvima. Tu će završiti svaka priča o euru, Tesli, Pupovcu, Vučiću, Udbi, II svjetskom ratu i obveznom cijepljenju odnosno o koroni općenito.

Nama već odavno nisu glavni problem niti Srbi, niti Austrijanci, niti Udba niti Brisel već domaći kriminalci i izdajnici u svim sferama vlasti s kojima se moramo što prije obračunati jer će nas do kraja potopiti.
Sada je jasno zašto HDZ-u i Plenkoviću trebaju svi mogući spinovi da bi pod tepih gurnuo ovu gorku istinu, zaključuje Lovrinović.