fbpx

MATE GRANIĆ POSVE OZBILJAN: “Plenković je jedan od najutjecajnih članova vrha EU”

Mate Granić, nekadašnji ministar vanjskih poslova, gostovao je u programu HRT-ovog Studija 4 gdje je govorio o sličnostima Hrvatske i Ukrajine nakon što je premijer Andrej Plenković bio u posjetu toj zemlji.

Komentirajući govor tijekom kojeg je uskliknuo ‘Krim je Ukrajina!’, Granić je kazao kako je premijerov istup bio vrlo zapažen te da je odlično primljen kako u Ukrajini, tako i u međunarodnoj zajednici, “a posebno u Europskoj Uniji”.

Granić je potom rekao kako Ukrajina i Hrvatska imaju brojne sličnosti, dodajući kako su pregovori za Ukrajinu jako važni jer ona nema snage vojno vratiti Donbas.

‘Plenković je jedan od najutjecajnijih članova EU’

Kazao je da se pritom puno snažnije mora angažirati međunarodna zajednica. “Primarno SAD, EU, Njemačka, Francuska, Velika Britanija”, nabrajao je Granić pa na HRT-u pohvalio premijera.

“Premijer Andrej Plenković je jedan od najutjecajnijih članova vrha Europske unije. Upravo zato je njegov nastup izuzetno važan i dobro primljen i Hrvatska se tu mora čvrsto držati principa. Na temelju tih principa mi smo postigli državu, mi smo oslobodili, mi smo mirno reintegrirali i nudimo svoja iskustva mirne reintegracije. To se može dogoditi samo ako su povoljne međunarodne okolnosti, angažmanom svih koji mogu razgovarati s Rusijom”, rekao je Granić pa još jednom zazvao puno veći angažman EU.