fbpx

Grad Sisak pokušao brzinski izgraditi kuće za 10 obitelji nakon potresa – Vlada odbila dati novac

Grad Sisak već mjesecima pokušava, u vlastitom aranžmanu, izgraditi nekoliko kuća za višečlane obitelji s područja grada koje su u potresu ostale bez adekvatnog smještaja. No prva lopata još nije pala, a još nije izvjesno ni kada će. Plan je bio hitnom gradnjom na dostupnim gradskim parcelama, po sistemu “ključ u ruke”, osigurati dom za dio od ukupno pedesetak većih obitelji koje trebaju životni prostor. Ali natječaj je propao, piše Telegram

Točnije, Grad je nekoliko mjeseci nakon raspisivanja poništio natječaj zbog – nedostatka novca. Država im je, tvrde u dokumentaciji, zavrnula pipu. Nakon početnih 20 milijuna kuna iz proračunskih zaliha, koje su u međuvremenu potrošene za sanaciju oštećenja, zamolbama Grada za dodatnim novcem nitko nije udovoljio. Pa su prisiljeni revidirati cijeli projekt izgradnje pet kuća s deset stambenih jedinica, procijenjen na 4,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Hitna gradnja u 60 dana

Vrlo brzo nakon potresa krajem prošle godine, Vlada je interventno iz proračuna podijelila milijune pogođenim županijama za otklanjanje posljedica prirodne katastrofe. Sisačko-moslavačkoj, koja je najteže stradala, otišlo je 100 milijuna; od toga Sisku petina, 20 milijuna. Još u travnju, grad je odlučio iznaći rješenje za deset višečlanih obitelji stradalih u potresu i izgraditi im kuće. I to brzo.

Prema projektnom zadatku, na slobodnim gradskim parcelama gradnja bi zbog žurnosti krenula temeljem glavnog projekta, bez građevinske dozvole, koja bi se ishodila tijekom gradnje, da se uštedi na vremenu. U svakoj kući predviđene su dvije stambene jedinice od minimalno 65 kvadrata, opremljene svime osim namještajem. Rok za izvođenje radova po parceli određen je na maksimalno 60 radnih dana, a moguće je ponuditi i modularne kuće, naravno, seizmički otporne.

Pristigle ponude, molili Marića i Stožer za novac

Na taj natječaj stambene izgradnje javilo se dvoje zainteresiranih ponuditelja, jedan s cijenom nižom od procijenjene, drugi s gotovo dvostruko većom. No potom je u srpnju natječaj naprasno, bez posebnog objašnjenja, poništen. To je, naravno, bio razlog žalbenog postupka, u kojem se razotkrilo u čemu je kvaka.

Naime, za vrijeme trajanja natječaja, ustvrdili su u žalbi iz Grada Siska, interventni novac od Vlade potrošen je na sanacije, a nova sredstva do trenutka poništenja natječaja nisu pristigla. Uputili su, kažu, zahtjev Ministarstvu financija i Stožeru civilne zaštite zamolbu za dodatnim novčanim sredstvima, ali nisu ih dobili “ni od strane države ni drugih donacija”, pa su odlučili poništiti natječaj.

Na kraju će graditi manje kuća

Kako imaju tek “djelomično osigurana sredstva”, u Gradu sada namjeravaju “promijeniti dokumentaciju o nabavi”, odnosno, smanjiti količinu kuća koje namjeravaju graditi, proporcionalno novcu kojeg imaju. Dakle, svega će nekoliko obitelji od njih pedeset do kraja godine možda imati priliku ući u adekvatne stanove.

No tu nije kraj komplikacijama koji će odužiti cijeli proces. Državna komisija za javnu nabavu poništila je odluku Grada Siska o poništenju nabave jer u odluci nisu egzaktno naveli razloge poništenja, što su po Zakonu dužni. To su iz Grada, očito, detaljnije objasnili tek u žalbenom postupku, što znači da će morati ponovno poništavati natječaj, ovaj put s obrazloženjem, nakon čega su opet moguće žalbe.

SDP-ova gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček, ne usteže se od kritika Vladine obnove u Sisku i okolnim gradovima; prepucavanja oko stvarnog broja obnovljenih i popravljenih kuća nisu rijetkost, pa se i tu mogu tražiti razlozi zatvaranja državnog novčanika. Novca, doduše europskog, ima i napretek – ali kao što smo nedavno otkrili, problema s vremenom za potrošiti ga ima i Ministarstvo koje je najuže povezano s Fondom solidarnosti.