fbpx

Pasji život i – smrt na lancu…

Kakav čovjek mora biti da izmučenu, gladnu životinju drži do smrti na lancu?! Bešćutna zvijer…Poput vlasnika nesretnog psa kojeg su volonteri Udruge Snoopy iz Pule, na dojavu turista, obišli i zatekli mrtvog i vezanog u selu Turčinovići nedaleko Svetog Petra u Šumi, u središnjoj Istri. Htjeli su mu pomoći, ali su stigli prekasno i zatekli njegovo mršavo, sklupčano tijelo u prljavštini, bez vode i hrane, u boksu punom smeća, ali zavezanog za lanac. Prizor užasavajuć i gotovo nevjerojatan. Pas je umirao dugo i sporo, a osim što je bio gladan i žedan, još je bio i lancem okovan kako od svoje nesreće i svoga nehumanog gazde ne bi mogao pobjeći…

– Osoba koja je ostavila umrijeti zavezanog psa je monstruozni zločinac- s pravom zaključuju u udruzi Prijatelji životinja. Zajedno sa Skloništem Prijatelji Čakovec i Udrugom Pobjede, uz 56 članica Mreže za zaštitu životinja i uz podršku institucija, pokrenuli su nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” kojoj je cilj potpuna zakonska zabrana držanja pasa na lancu. U tome im se pridružuje i Udruga SNOOPY, potresena užasnom sudbinom ovog istarskog zatočenog i zanemarenog psa, a i inače veliki protivnik držanja psa na lancu.

-Ovaj pas mjesecima je umirao na lancu, a ta smrt stizala je polako. Nitko nije vidio njegovu patnju, bol, žeđ, glad, usamljenost, crve koje su ga živoga jeli. Nisu ga očito primijetili, ili samo nisu marili, ni vlasnici, ni susjedi, ni prolaznici. On nije ni dobio priliku. Mi nismo dobili priliku da mu pomognemo- izjavili su volonteri SNOOPY-ja.

Zahvaljujući istraživanju, saznali su da je kuća u čijem je dvorištu boravio pas, prodana u svibnju ove godine i da ima nove vlasnike, koji očito nisu marili za zatočenu, gladnu životinju koja se pred njihovim očima gasila, baš kao da se ne radi o živom biću koje treba njihovu pomoć i skrb. Neki su ljudi, kažu i dan prije negoli je uginuo, prošli pokraj njegovog boksa, ali na taj prizor nisu reagirali, niti su ijednu instituciju o tome izvijestili.

Tek je Udruga SNOOPY prijavila slučaj policiji. Kriminalistička obrada je u tijeku, a veterinarskim pregledom utvrđeno je da se radi o teškom zanemarivanju životinje. Iz SNOOPY-ja inzistiraju da se obavi obdukcija kako bi se utvrdio točan uzrok smrti psa i najavljuju da će poduzeti sve kako bi oni koji su dozvolili takvu patnju i mučenje nesretnog psa platili najstrožu kaznu. Jer, kažu, radi se o kaznenom djelu mučenja životinje za koje je propisana kazna zatvora do šest mjeseci ( za onog tko je nehajem uskratio životinji hranu ili vodu duže vremena ), odnosno do godine dana zatvora ( za onog tko teško zlostavlja ili usmrti životinju). Iz udruga smatraju da je tako propisana kazna neprimjerena, premala i ne odgovara težini počinjenih zločina.

– Od 2005. godine zalažemo se za potpunu zakonsku zabranu držanja pasa na lancu i da nas je zakonodavac tada poslušao, ovaj pas ne bi umro u agoniji. Nitko tko nema uvjete za skrb o psu ne bi niti trebao imati psa. Držanje pasa na lancima sramotno je i nedopustivo, a visina kazne zatvora za nedjela prema životinjama mora se povećati- poručuju iz Udruge. Smatraju da ovaj stravičan slučaj mora biti poticaj nadležnom ministarstvu da žurno krene u izmjene Zakona o zaštiti životinja i zabrani okrutnost držanja pasa na lancu.

-Ne samo da su psi držanjem na lancu osuđeni na bijedan život u radijusu od nekoliko metara, nego su i izloženi svim vremenskim neprilikama, najčešće i oskudnoj prehrani, bez zdjelice s vodom, prisiljeni obavljati nuždu gotovo na istome mjestu gdje spavaju i jedu, gladni ljudskog dodira, izluđeni lancem… I na koncu, ostavljeni poput smeća, umiru okovani lancem i zbog lanca- zaključuju iz udruga pijatelja životinja, podsjećajući na svoje dosadašnje akcije i apele na Vladu i Ministarstvo poljoprivrede kako bi se napokon trajno zakonom zabranilo držanja pasa na lancu.

Izvor: TRISportal