fbpx

Porezna uprava vreba Hrvate koji rade u Austriji, šalje im ovrhe na kuće

Zbog poreznih rješenja i rješenja o ovrsi koja stižu na adrese radnika koji rade u Austriji, osnovan je Hrvatski sindikat radnika migranata sa sjedištem u Varaždinu.

Predsjednik sindikata Franjo Lazar izjavio je Hini da su se morali ujediniti kako bi se borili protiv takvog oblika nepravde. Podsjetio je da između Hrvatske i Austrije postoji ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za sve koji više od 183 dana u godini borave izvan Hrvatske, s poslodavcem, dohotkom i plaćanjem poreza u Austriji.

“Dodatno piše da, ako Porezna uprava smatra da nisi u Austriji više od 183 dana, može oporezovati razliku. To se događa samo u Varaždinskoj županiji, u Međimurskoj nemamo ni jedan slučaj, u ostalim županijama se mogu izbrojiti na prste”, rekao je Lazar, piše Index.

“Porezna ne zove, nego preko potraživanja drugih dokumenata vreba radnike migrante. Dolaze rješenja na ovrhe na kuće, cifre su od 100.000 do 250.000 kuna, a ti ljudi su već platili porez u Austriji”, tvrdi predsjednik sindikata.

Lazar navodi da je između 45.000 i 48.000 Hrvata zaposleno u Austriji, a tjedno im se javlja 30 do 50 radnika zbog učlanjena u sindikat i rješavanja problema dvostrukog oporezivanja. Do kraja godine očekuje do tisuću članova.

“Pozivamo na učlanjenje sve radnike migrante i one koji su dobili porezno rješenje da se člane do 15. listopada, kako bi im sindikat osigurao pravnu zaštitu”, rekao je Lazar.

Napominje da kao tjedni migranti zarađeni novac donose u Hrvatsku.

“Četiri do pet tisuća nas putuje preko graničnog prijelaza Šentilj u Austriju. Svatko donese barem 20.000 eura godišnje, dakle oko 100 milijuna eura”, kaže Lazar.

Najavio je da će zbog zaštite pravde krenuti prema Hrvatskom saboru kojem će uputiti žalbu zbog dvostrukog oporezivanja radnika migranata, kako bi se problem napokon počeo rješavati.