fbpx

ZA ŠANK SPREMNI Ljubitelji šankova od jutros opet mogu uživati

Vijest dana je kako ljubitelji šankova od jutros opet mogu za šankove po kafićima. Odobrio Krunoslav Capak tj. Hrvatski zavod za javno zdravstvo odnosno Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske.

No nema klasičnog stajanja uz šankove. Uz šankove se ima sjediti na barskim stolicama, što je svojevrsna pogodnost za one koji su prethodno popili previše. Time HZJZ ujedno djelomično prevenira i potencijalno padanje sa šanka. HZJZ nije precizirao ni regulirao što je s onima koji zaspu na šanku. No i na njih se odnosi odredba da ne smiju spavati stojeći nego sjedeći.

Naime, nezaobilazni Krunoslav Capak izjavio je kako se obaveza sjedećih mjesta u kafićima, koji od srijede mogu ponovno nakon 9 mjeseci raditi u zatvorenom prostoru, usmjerena na sprječavanje okupljanja većeg broja ljudi.

“Obaveza je da trebaju biti sjedeća mjesta. To ne znači da za šankom ne mogu biti sjedeća mjesta, ali mora biti osiguran razmak od 1,5 metra, osim za članove istog kućanstva”, pojasnio je Capak gostujući na RTL televiziji.

Kućanstvo za šankom

Dakle, kompletno kućanstvo može u kafić za šank: mama, tata, braco i seka, te baka i djed (ako žive u istoj kući), no oni neće morati biti udaljeni po metar i pol. Njih šestero tako neće zauzeti devet metara šanka, nego se mogu i stisnuti, ako imaju osobne karte s istom adresom.

Ovime je spriječeno klasično npr. upoznavanje djevojke i mladića za šankom i prisno čavrljanje, pogledavanje i očijukanje. To će biti moguće jedino sjedeći i na udaljenosti metar i pol. Ako mladić djevojci kaže ‘jako mi se sviđaš’, pretpostavlja se kako će isto čuti i osoblje kafića i drugi gosti.

Jedini izlaz iz ove naoko bezizlazne situacije je da se prije upoznavanja i mladić i djevojka na MUP-u prijave da žive u istom kućanstvu. Jer epidemiolozi su jasni:

-Preporučit će se da se ne miješaju ljudi iz različitih kućanstava, bit će potreban razmak među stolovima, inzistirat će se na provjetravanju kafića, gdje god ima prozora da su oni otvoreni, vrata da su otvorena, da ne bude zagušljivo, provjetravanje je jako važno i preporučljivo – rekla je epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer koja je gostovala je u N1 studiju uživo.

Tako Stožer CZRH i dalje propagira propuh, koji se smatra zdravijim nego ikada do sada, a u kafiću nije dopušteno miješanje kućanstava. Miješanje pića je dopušteno, iako nikad nije preporučljivo.

Nadalje, broj posjetitelja je ograničen tako da za svakog gosta bude omogućeno četiri m2 prostora. Tako se posjetitelji kafića mogu nesmetano razmahati i razgibavati dok piju.

Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 metra između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja.

Naplata s metra i pol

To znači kako će u trenucima naplate runde pića gost morati bacati konobaru novac s 90 centimetara udaljenosti, a što će iziskivati i neke nove vještine hvatanja novca, te uzvraćanja kusura i bacanja uzvratnih kovanica prema gostu. Napokon će na svoje doći oni koji smatraju kako je boravak u kafiću ‘čisto bacanje novca’. Točno je i ovo čisto, jer i gosti i konobari moraju dezinficirati ruke prije i poslije bacanja novca.

-Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak među različitim skupinama gostiju od 1,5 metara. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 metara.- veli HZJZ.

Po tome se, na primjer, pripadnici mafijaške organizacije organiziranog kriminala ili članovi organiziranih političkih stranaka mogu družiti bez da se ogriješe o naputke stožeraša.

-Zabranjuje se usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju. Moguće je usluživanje isključivo gostiju za stolovima sa sjedećim mjestima. Stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena. – tvrd je HZJZ.

Izvor: TRIS