fbpx

Austrija postaje prva europska zemlja koja uvodi obavezno cijepljenje

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg najavio je potpuno zatvaranje u Austriji na konferenciji za novinare u petak, javlja Deutsche Welle. Mjera zatvaranja će na snagu stupiti od ponedjeljka te je zasad plan da traje deset dana. Nakon deset dana od ponedjeljka će se provjeriti donosi li mjera učinak a u slučaju pozitivne evaluacije lockdown se ukida za cijepljenje.

Uz zatvaranje kancelar je objavio kako od veljače uvode i obvezno cijepljenje čime Austrija postaje prva europska zemlja koja je uvela takvu mjeru. Najavljujući mjeru, kancelar je kazao kako mu je to teško učiniti, ali da ne žele peti val širenja zaraze u zemlji.

Dio austrijskih medija ranije danas objavio je kako će se uvesti karantena. Inače, oko 66 posto austrijske populacije je cijepljeno, što je jedna od najnižih razina među zapadnim državama, a Austrija predvodi po broju zaraženih na kontinentu. Karantena za necijepljene stanovnike već je na snazi na razini cijele države od ponedjeljka.

Sastanak guvernera

Mediji su pisali kako su se danas prije donošenja odluke s kancelarom i ministrom zdravlja Wolfgangom Muecksteinom trebali sastati guverneri devet austrijskih provincija. Na tom je sastanku trebala biti donesena odluka o tome hoće li se uvesti opća karantena na razini države. Nekoliko novina, uključujući Kleine Zeitung i Kronen Zeitung, prenijelo je kako su dužnosnici preko noći dogovorili opću karantenu koja će prvotno trajati deset dana.

Čelnik Salzburga Wilfried Hauslauer dan ranije je rekao kako bi se lockdown u toj provinciji trebao ukinuti oko Božića. “Moramo ponuditi i perspektivu: ovo je šansa da budemo otvoreni prije Božića“, rekao je Haslauer, pa pozvao stanovnike na cijepljenje. “Zbog toga nemamo alternativu nego uvesti ovo zatvaranje“, kazao je Haslauer.