fbpx

NIJE ŽALAC JEDINA! Ured europske tužiteljice Kövesi pokrenuo čak 430 istraga u Hrvatskoj

U svega nekoliko mjeseci od svog osnutka, Ured europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj pokrenuo je čak 430 istraga zbog osnovanih sumnji u pljačku, piše portal Promise. U Uredu je dosad registrirano 1340 predmeta, a potencijalna šteta u svim ovim predmetima dostiže 7 milijardi eura!

Prvi veliki i konkretni rezultat rada Ureda kojega vodi beskopromisna Laura Kövesi na tlu Hrvatske je, dakako, uhićenje bivše ministrice i članice Predsjedništva HDZ-a Gabrijele Žalac te čelnika SAFU Tomislava Petrica. Valja napomenuti da je Tamara Laptoš, delegirana europska tužiteljica, jasno i glasno izjavila da hrvatske institucije (USKOK i DORH) nisu postupale po tom predmetu, odnosno odustale su od kaznenog progona (‘predmet je bio mrtav’), nakon čega je na scenu stupio Ured europskog javnog tužitelja te u vrlo kratko vrijeme dao uhititi vrlo blisku Plenkovićevu suradnicu.

Sve ovo itekako kompromitira ionako kompromitirano hrvatsko pravosuđe, ali i samog Plenkovića te Vladu RH. Pojedini analitičari sada tvrde da je unutar vrha HDZ-a zavladao strah od mogućnosti da Žalac progovori o tome tko je još od najviših dužnosnika Vlade i stranke bio umiješan u ‘prljave poslove’.