fbpx

Nova uhićenja ‘smokvin list’ za debakl s povučenom optužnicom u ‘velikom Agrokoru’?

Slučajno ili ne, aferu s uhićenjem bivše ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, već su danas zasjenila nova uhićenja. Spektakularno su u novoj akciji Uskoka i policije privedeni bivša zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Mirela Alerić Puklin i njezin suprug Goran Puklin, iz afere Janaf, a s njima je uhićena i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga. Da tajming bude problematičniji, sve se to događa neposredno nakon što je povučena optužnica za izvlačenje novca iz tvrtke protiv Ivice Todorića i sinova, donosno direktora, u velikom Agrokoru…

Prema zasad neslužbenim informacijama u slučaju Puklinovih sumnja se na zloupotrebu položaja i ovlasti, odnosno bivšu zamjenicu zagrebačkog ŽDO Mirelu Alerić Puklin tereti se da je davala informacije iz predmeta Agrokor Piruški Canjuga, članici uprave te kompanije. Dakle, da je odavala informacije direktno zainteresiranima iz predmeta koji je vodila. Akcija je rezultat ranijeg istraživanja u slučaju Janaf, ukupno je obuhvatila sedam osoba, ali sve nisu uhićene.

“Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Navedene radnje se provode u Zagrebu i odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti i gospodarska kaznena djela. U ovom trenutku može se potvrditi da je jedna od osoba protiv kojih se provode hitne dokazne radnje obnašala dužnost u tijelu kaznenog progona.

USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”, izvijestili su iz USKOK-a.

Piruška Canjuga je početkom listopada 2020. oslobođena optužbi u tzv. malom Agrokoru, zajedno s bivšim vlasnikom koncerna Ivicom Todorićem i suoptuženima Antom Huljevom i Nicole De Rossi. Kako tvrdi njezin odvjetnik Anto Nobilo, Canjuga nema nikakve veze s Puklinovima niti ih uopće poznaje.

“Očigledno da je ova jutarnja akcija napravljena kako bi se medijski prigušila blamaža s povlačenjem optužnice u velikom Agrokoru. Nakon četiri godine istrage, nakon godine dana što je optužnica podignuta, oni je danas povlače. Zašto je povlače? Da izbjegnu saslušanje Kamal Ismaila i da se ne razotkrije zloupotreba koja se kod vještačenja dogodila, kad je privremena uprava plaćala vještake KPNG Hrvatska koji su preko paravana u Poljskoj vršili vještačenje, a privremena uprava je bila ta koja je podnijela kaznenu prijavu. Dakle, oni koji su podnijeli kaznenu prijavu, ti su organizirali vještake, spojili te vještake s Državnim odvjetništvom i dobili vještačenje koje je bilo podloga za optužnicu. Da bi se spriječilo da se to ne razotkrije, Državno odvjetništvo danas povlači optužnicu, a da bi na neki način to medijski prigušilo, onda imamo danas ovaj predmet”, komentirao je uhićenja za N1 Nobilo.

“Problem je jedini taj što moja kjlijentica ne poznaje te ljude, dakle, sve suosumnjičenike koji su u predmetu s njom ona ne poznaje. S njima se ona, dakle, nije ni vidjela, i nije ni mogla tražiti da joj se odaju tajni podaci”, izjavio je Nobilo.

Ono što smatra osobito zabrinjavajućim je stupanj manipulacije, i to, kako kaže, naivne manipulacije, “kad morate prikriti svoj prljavi veš kod organizacije vještačenja, kod nezakonite istrage i zato morate povući optužnicu da biste to prekrili i, da u javnosti ne dođe do prevelikog izvještaja, radite jutarnji spektakl s uhićenjima, pretragama i tako dalje”, ocijenio je Nobilo. Pirušku Canjugu smatra kolateralnom žrtvom “potrebe da se prikrije blamaža Županijskog državnog odvjetništva u najvećem predmetu u Hrvatskoj koji je započet prije četiri godine”.

“Mi još nemamo optužnicu, oni sad vraćaju optužnicu da bi nešto sebi razjasnili. Radi se o krucijalnom predmetu, gdje se u Washingtonu na arbitraži vodi spor između Todorića i Republike Hrvatske, koji je težak četiri milijarde dolara. U takvom predmetu oni ne mogu u četiri godine suvislu optužnicu napisati. To je skandal”, zaključio je, gostujući na N1 Nobilo.

Z. Milanović : Blamaža DORH-a!

Uhićenja je komentirao i predsjendik Republike, Zoran Milanović koji smatra da je to “blamaža DORH-a, to moram reći, jer je potpuno očito da su koristili vještake koje nisu smjeli koristiti, ali je i tajming interesantan, kako se to obično kaže, rade nešto da bi nešto prikrili”- rekao je Milanović.

Komentirao je i slučaj Gabrijele Žalac te kazao kako treba utvrditi tko tu ne govori istinu, Europski ured javnog tužitelja ili DORH.

“OLAF je, prema riječima gospođe Laptoš, bivše ravnateljice USKOK-a, kojoj nije produžen mandat, preuzeo predmet na kojemu hrvatski DORH nije radio ništa. Ako iz DORH-a govore neistine, onda moraju odmah otići. Ili ova druga strana ne govori istinu, ali nisu mi jasni motivi zašto bi gospođa Laptoš to napravila, jer se to dokaže u minuti. Pitanje je zašto je slučaj u DORH-u bio mrtav, vjerojatno da se nekoga zaštiti”, zaključio je predsjednik.

Nakon javnih prozivki sa svih strana, sutra su pred javnost odlučile izaći zajedno, na konferenciji za novinare, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić, a nema sumnje da će ih novinari itekako imati što pitati…