fbpx

Presuda Europskog suda u slučaju male Madine, nova pljuska hrvatskom pravosuđu

Europski sud za ljudska prava jednoglasno je donio odluku da je Hrvatska kriva za smrt afganistanske djevojčice Madine Hussini koja je 2017. s obitelji protjerana iz Hrvatske natrag u Srbiju, pri čemu su se kršile brojne odredbe Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani nečovječnog postupanja. Zbog takvog postupanja koje je rezultiralo tragičnom smrću malene, šestogodišnje Madine, koja je hodajući s roditeljima, braćom i sestrama noću uz tračnice prema Šidu i Srbiji, smrtno stradala od naleta vlaka, Hrvatska je dužna obitelji Hussini platiti odštetu od 40 tisuće eura i parnične troškove od 16.700 eura.

Žalosna je to cijena jednog ljudskog života koji je bio na samom početku, i još žalosnija sankcija za nečovječno postupanje hrvatske policije koja nam je bezočno lagala tvrdeći da na hrvatskim granicama nema pushbacka, da nije bilo kršenja ljudskih prava i neprimjerenog postupanja. Uostalom, vidjeli smo i u snimci s hrvatske granice koju je objavila švicarska televizija, kako naše granice brani hrvatska policija. Uz ostalo, i batinanjem migranata…

O pritiscima kojima je bila izložena tijekom procesa koji je protiv Hrvatske pokrenula obitelj Hussini, za N1 je govorila odvjetnica obitelji Sanja Jelavić Bezbradica koja je, uz ostalo, kazala kako je presuda “donijela niz teških utvrđenja o tome koliko su im ( obitelji Hussini) ozbiljno bila povrijeđena ljudska prava tijekom postupanja u RH. Europski sud je utvrio da je došlo do povrede prava na život jer kao država nismo proveli učinkovitu istragu, sud snažno zamjera tijelima državne vlasti što su presjekli vezu između stranaka i odvjetnice i onemogućili im da sudjeluje u istrazi. Utvrdili su da je došlo do povrede prava od nečovječnog postupanja i mučenja s obzirom na to da su djeca oko dva i pol mjeseca bila smještena u ustanovi zatvorskog tipa. Utvrdio je- navela je Jelavić– da im je bila ograničena sloboda kretanja, da je došlo do pushbacka, i na kraju, da im je teško povrijeđeno ljudsko pravo jer im je onemogućeno da pristupe Sudu za ljudska prava na način da je rađen pritisak.”

Jelavić tvrdi da su pod pritskom bili svi koji su pokušali pomoći obitelji,uključujući i nju kao odvjetnicu obitelji i ljude koji su radili u njenoj koancelariji, aktiviste Centra za mirovne studije. Svi su, kazala je, bili izloženi pritisku s ciljem da se onemogući rad na predmetu, pa su između ostalog, policijski istražitelji dolazili u njezin odvjetnički ured, tražili od odvjetnika da se predaju originali punomoći od strane obitelji,tvrdeći da s punomoćima nešto nije u redu.

-Umjesto da se istraga fokusira na to kako je došlo do tragične smrti djevojčice, istraga se svela na izmišljanje vezano za potpis punomoći. Sud je utvrdio da se radilo o opstrukciji rada na predmetu, onemogućavanju pristupa sudu i teškim povredama ljudskih prava do kojih mi je prije ovog slučaja bilo teško zamisliti da bi u našoj državi moglo doći, takvom stupnju arbitrarnosti koji nije primjeren trenutku ni danas ni prije tri godine u RH– izjavila je za N1 odvjetnica Jelavić Bezbradica.

Obitelj je dobila žalosnu satisfakciju, u međuvremenu i zaštitu u jednoj drugoj europskoj državi, a hrvatska policija i pravosuđe, novu pljusku.

Post festum ove blamaže, predsjednik Ustavnog suda RH, Miroslav Šeparović, ističe kako nije neobično da se stajališta ustavnih sudova država članica EU i Europskog suda za ljudska prava u pojedinim slučajevima razlikuju. No, Ustavni sud, kazao je za N1 Šeparović, “uvažava i prihvaća stajališta Europskog suda za ljudska prava iznijeta u njegovim konačnim odlukama te ih ugrađuje u svoje odluke i rješenja, pa će tako biti i u konkretnom slučaju”.

Civilni sektor reagirao je na presudu eksplicitnim zahtjevom. Centar za mirovne studije i udruga Are You Syrious povodom presude Europskog suda za ljudska prava, koja potvrđuje da je Hrvatska u slučaju smrti djevojčice Madine Hussini prekršila niz ljudskih prava, pozvaju premijera Andreja Plenkovića da smijeni vrh Ministarstva unutarnjih poslova i policije.