fbpx

Rusija i Ukrajina održale vojne vježbe, traju velike napetosti

Ruski borbeni avioni i brodovi vježbali su odvraćanje zračnih napada na pomorske baze na vojnim vježbama u Crnom moru, objavila je novinska agencija Interfax, a istovremeno je i susjedna Ukrajina održala vojne vježbe.

Vježbe su održane u vrijeme velikih napetosti oko Ukrajine. Ukrajinski i američki dužnosnici upozoravaju da bi Rusija mogla napasti svog južnog susjeda, no Kremlj odbacuje te navode.

Sudjelovalo je oko deset posada aviona i brodova

“Oko deset posada aviona i brodova Crnomorske flote u pomorskoj bazi Novorosijsk sudjelovalo je u ovoj borbenoj obuci”, objavio je Interfax pozivajući se na navode Crnomorske flote.

Borbeni avioni Suhoj i drugi avioni vježbali su odgovor na neprijateljske zračne napade trenažnim letovima iznad Crnog mora u suradnji s Crnomorskom flotom, navodi Interfax. Ruska Crnomorska flota smještena je na Krimu, koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. godine. Kijev traži Rusiju da vrati Krim.

Ukrajina, koja optužuje Rusiju za gomilanje vojnika u blizini i navodi da bi Bjelorusija mogla slati migrante na njezine granice, pokrenula je operaciju jačanja granica, uključujući vojne vježbe za protutenkovske i zračne jedinice.