fbpx

PLENKOVIĆ OZBILJNO MISLI DA JE PROBLEM U GRAĐANIMA: “Svi stvari gledaju gore nego što jesu, to nije dobro”

Premijer Andrej Plenković gostovao je jutros u Intervjuu tjedna na Hrvatskom radiju. Na početku je građanima čestitao 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske.

Premijer je, između ostalog, rekao kako ekonomsko i socijalno stanje građana moramo unaprjeđivati, kako bi dosegli standard zemalja koje su živjele u demokraciji puno više desetljeća od Hrvatske. ”Vlada pokušava činiti sve da kvaliteta života građana bude bolja”, rekao je. ”Naravno, to nije razina Njemačke ili Francuske, ali idemo u tom pravcu”, dodao je.

‘Desetljeće u kojem će RH stati na noge’

“Čini mi se da će desetljeće koje je pred nama biti desetljeće u kojemu će Hrvatska stati na noge i biti ‘au pair’ s ostalim zemljama srednje i istočne Europe. Tu trebamo biti konsolidirani, kao dobro nauljeni motor koji zna iskoristiti sve prigode da iskoristi ono za što smo se zalagali desetljećima”, rekao je.

No, premijer smatra kako je ozračje u Hrvatskoj pretjerano negativno i pesimistično. U tome vidi veliki problem. ”Nikad, osim prilikom uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije, stvari se ne doživljavaju kao dobre. To nije dobro, jer ako je takvo ozračje – svi stvari gledaju gore nego kakve jesu”, posve ozbiljno objašnjava.

‘Manje harange, učinkovitije pravosuđe’

Napomenuo je, između ostalog, da je njegova Vlada podigla plaće i u krizi sačuvala radna mjesta.

Na konstataciju novinarke da je Hrvatska imala čitav niz afera koje nisu doživjele svoje finale, odnosno presudu, premijer Plenković je rekao da ih ima jako puno koje jesu.

”Imate primjer Damira Polančeca, što će on sad. Što u takvim slučajevima?”, rekao je pa dodao ”manje harange, a učinkovitije pravosuđe – to je bit”. Premijer je rekao i kako postoje akteri koji rade na demontaži države i svih institucija. ”Nakon Petrinje došlo je do orkestriranog napada i na Crveni križ. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu”, kaže.

O aferi HNB

Premijer Plenković komentirao je i aktualnu aferu HNB. ”Mi smo za to da se sve ispita, da cijelu priču ispita HANFA, da se HNB očituje. Naša pozicija je čista, sve treba biti zakonito, treba biti etično”, rekao je i dodao da ”treba vidjeti je li cijela ta inicijativa imala svoj politički cilj da se destabilizira put u europodručje”.

Na pitanje kome je to cilj, kaže ”onome kome je cilj da Vlada ne ostvari što je planirala”.

Osvrnuo se i na nabavu borbenih vozila pješaštva Bradley. Kaže, ”opremanje Hrvatske kopnene vojske je projekt naše Vlade, nije to projekt kojeg se sjetio Milanović ili netko drugi”. ”Mislim da će rješenje koje ćemo postići biti jako dobro za Hrvatsku vojsku”, dodao je.