fbpx

LOVRIĆ MERZEL PROGLAŠENA KRIVOM! Zbog više koruptivnih dijela dobila 7 godina zatvora

Na Zagrebačkom Županijskom sudu izrečena je presuda bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel (SDP) i suoptuženicima kojima se na teret stavlja niz koruptivnih djela. Svi su proglašeni krivima po svim točkama optužnice.

Lovrić Merzel nepravomoćno je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 7 godina. Budući da je izrečena kazna viša od 5 godina, bivša SDP-ova županica odmah će ići u Remetinec.

Silvio Kobeščak osuđen je na jednu, a Dalibor Rožanković i Bernard Popec osuđeni su na godinu i šest mjeseci zatvora.

Lovrić Merzel je proglašena krivom zbog primanja 100.000 eura mita od Žužića, a njezin nećak Dalibor Rožanković da je oprao tih 100.000 eura kupivši stan u Diklu.

Optužnica protiv Marine Lovrić Merzel potvrđena je još potkraj 2015., no početak suđenja odgađan je nekoliko puta.

Suđenje bivšoj županici počelo je krajem lipnja 2018., a formalno je krenulo iz početka krajem rujna te godine pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Vjeran Blažeković nakon što se iz postupka povukao sudac Ivan Turudić koji je ranije u više navrata odbijao prihvatiti nagodbu USKOK-a s pokajnikom Željkom Žužićem koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita.

Bivšu županicu USKOK tereti da je od poduzetnika Željka Žužića 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu osigurala poslovne udjele u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića.

Lovrić Merzel je proglašena krivom zbog primanja 100.000 eura mita od Željka Žužića. Lovrić Merzel i Popec proglašeni su krivima i zbog kupovine zgrade Hitne pomoći. Merzel je proglašena krivom i za plaćanje svojih savjetnika za posao koji su ionako trebali obavljati, za plaćanje poslova svojim poznanicima i rodbini, za organiziranje privatnih domjenaka na štetu županije, za peglanje službenih kartica županije za privatne troškove i za angažiranje konobara za domjenke na štetu Hrvatskih šuma.