fbpx

DEMOGRAF ŠTERC: Hrvatska je demografski među najugroženijim zemljama u svijetu

Hrvatska hitno treba nacionalnu strategiju demografske revitalizacije, obvezujuću za sve sljedeće vlade RH, složili su se sudionici okruglog stola u organizaciji Kluba zastupnika Socijaldemokrata, koji je održan u Hrvatskom saboru.

Riječ je o nacionalnoj temi koja prerasta političke predznake i oko koje je potrebno postići konsenzus, a akcijski planovi 10-godišnje nacionalne strategije demografske revitalizacije morali bi biti obvezni za sljedeće vlade RH, istaknuto je na okruglom stolu “Demografska revitalizacija RH” koji je organiziran u suradnji s Odsjekom za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija,

“Posljednji je trenutak za odlučnu društvenu akciju kojom bi se usporili, a potom i zaustavili negativni trendovi”, istaknula je predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrata Ivana Posavec Krivec.

“U 10 godina Hrvatska izgubila 9.25% stanovnika”

Socijaldemokrati su podsjetili i na podatke Državnog zavoda za statistiku od 14. siječnja kada su objavljeni “prvi alarmantni rezultati popisa stanovništva”.

“U 10 godina Hrvatska izgubila je 9.25 posto stanovnika i broji 3.888.529 stanovnika. Osim pada broja stanovnika zbog niskog nataliteta i vala iseljavanja, pripadamo među najstarije europske nacije”, rečeno je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović ustvrdio je da je ključni problem “nedostatak političke volje i nesposobnost političke elite” da generira širi projekt i širu viziju Hrvatske – gdje ona treba biti za 20 ili 30 godina.

“Nedostaje nam strateški dokument i ključna vizija pa ne čudi što nema rješenja za pojedina područja, kao što je i demografija”, dodao je.