fbpx

POTRES U SPLITSKOM DORH-U: Dio zaposlenika smatra da je optužnica protiv Bojana Ivoševića politički motivirana

U pozadini podizanja optužnice protiv dogradonačelnika Splita Bojana Ivoševića, koja je uzrokovala raspisivanje novih izbora, odvijala se prava drama u sustavu Državnog odvjetništva jer je dio zaposlenih smatrao optužnicu neutemeljenom, piše Nacional

Zbog podizanja optužnice protiv dogradonačelnika Splita Bojana Ivoševića radi navodne prijetnje upućene Slobodnoj Dalmaciji koja je uzrokovala politički potres i raspisivanje izvanrednih izbora u drugom najvećem gradu u državi, potres je nastao i u sustavu Državnog odvjetništva: kako Nacional doznaje, dio njegovih zaposlenika u Splitu ovu optužnicu smatrao je neutemeljenom i protivio se pokretanju postupka, a u međusobnim neslužbenim razgovorima spominjali su i mogućnost da se to dogodilo pod političkim pritiskom HDZ-a ili u želji da se pogoduje interesima te stranke. Isti izvori upućuju i na krajnje dvojbenu ažurnost DORH-a u ovom slučaju i upozoravaju na nedavni slučaj ozbiljnih prijetnji novinaru, također Slobodne Dalmacije, u kojemu nikakve konkretne radnje još uvijek nisu poduzete.

‘’HDZ-ov moćnik iz Segeta Vinko Zulim prijetio je novinaru Vinku Vukoviću dva tjedna prije Ivoševićeva incidenta sa Slobodnom Dalmacijom, a ovaj ga je prijavio. Državno odvjetništvo pozvalo je novinara na davanje iskaza tek sredinom travnja, dok je ovaj drugi slučaj – u najmanju ruku dvojben – riješen u ekspresnom roku. U sustavu DORH-a ovakve situacije nisu uobičajene i doista upućuju na neku vrstu političkog pokroviteljstva pri donošenju odluke. Tako nešto povremeno se znalo dogoditi, osobito na nižim razinama’’, rekao je za Nacional izvor iz Državnog odvjetništva.

Incident koji se početkom veljače dogodio u telefonskom razgovoru zamjenika splitskog gradonačelnika Bojana Ivoševića i urednice gradske rubrike u Slobodnoj Dalmaciji Nikoline Lulić u javnosti je mahom sveden na navodnu prijetnju da će joj se ‘’napiti krvi’’, no dokumenti koje posjeduje Nacional ipak otkrivaju nešto drugačiju pozadinu. Naime, tri dana nakon ispada, kada je Slobodna Dalmacija o tome objavila članak, splitska policija pozvala je Ivoševića na razgovor i o tome sastavila službenu zabilješku koju je proslijedila Državnom odvjetništvu. U tom dokumentu ukratko je prepričan povod njegovu telefonskom pozivu spomenutoj urednici – članak s neistinitom informacijom o navodno nelegalnoj sadnji stabala na Marjanu koji je potpisao mladi novinar, kandidat stranke Možemo! na prošlogodišnjim lokalnim izborima – i citirana tek jedna njegova rečenica koja doslovno glasi: ‘’Pa vi niste normalni, on je bio na listi Možemo!, pa ja ću vas s guštom prijaviti HND-u, krvi ću vam se napiti’’.

Nacionalovi sugovornici iz Državnog odvjetništva uglavnom imaju stav da ovako formulirana službena zabilješka predstavlja u najmanju ruku dvojben, ‘’tanak’’ povod za daljnje postupanje Državnog odvjetništva, no upozoravaju da je to tek dio kontroverzi u ovom slučaju: uslijedilo je davanje iskaza spomenute urednice, zatim glavne urednice Slobodne Dalmacije Sandre Lapenda Lemo i dviju novinarki kojima je ona prepričala razgovor te još četiriju svjedoka koji su u tom trenutku bili u prostoriji s Ivoševićem. Sve sugovornice iz Slobodne Dalmacije izjavile su da su Ivoševićeve riječi doživjele s nelagodom i kao mogućnost prekida suradnje Slobodne Dalmacije i Grada Splita, ali ne i kao prijetnju. Dapače, urednica s kojom je jedinom razgovarao izričito se izjasnila da nije i ne namjerava zatražiti pokretanje kaznenog postupka protiv njega. Ispitane osobe bliske Ivoševiću uglavnom su također tvrdile da on nije prijetio, no Državno odvjetništvo ocijenilo je da je ‘’životno i logično’’ da oni nastoje eskulpirati Ivoševića jer su njegovi politički partneri i sudjeluju u vlasti u Splitu. Potom je, na osnovu toga, svejedno odlučilo podignuti optužnicu.

U tom dokumentu koji Nacional također posjeduje vidljivo je da se sve ispitane osobe uglavnom slažu oko toga da je prijetnja Bojana Ivoševića bila povezana s najavom da će protiv Slobodne Dalmacije pokrenuti postupak pred Hrvatskim novinarskim društvom. To je ovog tjedna potvrdio i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, kada je u emisiji ‘’Nedjeljom u 2’’ citirao riječi svoga zamjenika: ‘’Prijavit ću vas Hrvatskom novinarskom društvu. Tiskat ću novine Okupirana Dalmacija, u kojima ću navesti sve one koji vas plaćaju, sve općine, gradove i županije koji vam plaćaju da o njima lijepo pišete. Ako mi se itko bude dirao u obitelj, napit ću mu se krvi’’. Istom prilikom Puljak je potvrdio da je Slobodna Dalmacija od njegove gradske uprave tražila potporu za ‘’pisanje o pojedinim temama’’ i organiziranje okruglih stolova vrijednih 460 tisuća kuna, što je njegova uprava odbila, nakon čega je splitski list navodno pojačao ‘’kritike i laži’’ na njihov račun. Nije izgovorio, ali evidentno je da zapravo pristaje uz teze svojih suradnika da je bio izložen medijskom reketu, a upozorio je i da, na osnovu Ivoševićeva iskaza u optužnici protiv njega, proizlazi da mu je urednica u Slobodnoj Dalmaciji de facto priznala da HDZ kroji uređivačku politiku tog lista.

‘’Iz svega navedenog poprilično je nejasno kako je ovaj predmet uopće dospio do faze optužnice, a zasad izgleda problematično i dosta tehničkih detalja. Primjerice, Ivoševiću se na teret stavlja tzv. blaži oblik prijetnje naveden u prvom stavku 139. članka Kaznenog zakona, a ondje je jasno navedeno da se to djelo progoni isključivo po prijavi oštećene osobe. Urednica kao jedina s kojom je on razgovarao izjasnila se da to ne želi, a ni policija ni DORH nisu naveli da su zaprimili ikakvu drugu prijavu. To je eventualno mogla učini još Slobodna Dalmacija, no znakovito je da tog podatka nema ni u jednom dokumentu. S druge strane, kada su od drugog novinara zaprimili prijavu za ozbiljnu prijetnju, njemu su tek za tri mjeseca kasnije zakazali termin za davanje iskaza. Samo taj podatak izuzetno je problematičan’’, kaže Nacionalov sugovornik iz DORH-a.

Iz splitske gradske uprave nisu željeli dalje komentirati ovaj slučaj, no neslužbeno su kazali da su nakon čitanja optužnice potpuno uvjereni da će dokazati Ivoševićevu nevinost, odnosno da se radi o nekoj vrsti montiranog procesa. ‘’Nije sporno da je njegov razgovor s urednicom bio u neugodnim tonovima, no on joj je višekratno naglasio da se ništa od toga ne odnosi na nju, čak su se rastali u prijateljskom tonu i dogovorili zajedno popiti kavu. Kasnije, kad je stvar dospjela u javnost, otvoreno se ispričao zbog neprimjerene komunikacije i povukao iz medija. Jasno da je ona doživjela stres, no pitanje je je li razlog tomu razgovor ili afera koja je iz njega proizašla. Da, Bojan je učinio nešto glupo, ali zbog toga se ne ide u zatvor’’, kaže sugovornik Nacionala iz splitske gradske uprave. Protiv optužnice, najavio je, Ivošević će u roku od osam dana podnijeti prigovor, a ako ona bude potvrđena žestoko će se braniti na sudu.

Daljnji razvoj događaja u Splitu više-manje je poznat: zbog ovog procesa protiv zamjenika gradonačelnika raspala se gradska vlast, a izvanredni izbori najvjerojatnije će se održati tijekom lipnja.