fbpx

SLUČAJ ĆORUŠIĆ: HDZ je zadnje utočište hulja!

HDZ je zadnje utočište hulja! Jer da nije tako dr. Ante Ćorušić ne bi jutro dočekao na poziciji ravnatelja najveće i najznačajnije bolnice u Hrvatskoj, KBC-a Zagreb, nakon njegovog besramnog istupa na javnoj televiziji, a potom i medijskog otkrića o njegovom mahnitom vitlanju oružjem tijekom obiteljske svađe koje je policija, evidentno, zataškala. Da je HDZ pristojna politička stranka Ćorušiću u njoj ne bi, nakon svega, bilo mjesta ni u magarećoj klupi, a kamoli u stranačkoj reprezentaciji. Ali nije, HDZ je kartel u kojemu se političke hulje osjećaju kao ribe u vodi…, piše Davorka Blažević

Jasno, da je HDZ što nije, ne bi ministar više ni trenutka bio ni Mario Banožić, suspektni, pohlepni skorojević koji je sam sebi dodijelio na korištenje državni stan od čak 92 kvadrata u kojima živi sam samcat liječeći komplekse veličine Velebita, dok mu obitelj trajno prebiva u Vinkovcima. Štoviše, svojim je intervencijama u korist prijatelja državu, navodno, oštetio za bar pet milijuna kuna, omogućavajući im da ne plaćaju najam u državnoj nekretnini.

Misa za huligane, ne i za Mirelu Čavajdu

Ni Tomislav Ćorić ne bi mogao ni pomisliti o zbrinjavanju na bezobrazno preplaćenom poslu viceguvernera u HNB-u, nego bi skrušeno molio boga da ne završi u Remetincu s obzirom na težinu iskaza pokajnika ( Domagoj Validžić, bivši Ćorićev pomoćnik ) u aferi Krš Pađene. I tako dalje, i tako dalje…

No, HDZ skrbi o svojim prvotimcima, ne šuta ih baš tako lako i jednostavno, jer, svaki korupcijom, nepotizmom, pogodovanjem i drugim nezakonitim rabotama kompromitirani ministar, pljuska je “izborniku” Andreju Plenkoviću koji ih je osobno birao u svoj tim. Naposljetku, svjedoci su kojekakvih vladinih krimena, dio lanca organiziranog koruptivnog djelovanja, pa ih se i ne može samo tako odbaciti. Njihovu šutnju treba primjereno platiti…

Sam Plenković mogao bi od svojih ražalovanih, korumpiranih ministara u proteklih šest godina premijerske dužnosti, čime se hvali kao nedostižnim rekordom, osnovati posebnu ustanovu za iskupljenje vladine “kažnjeničke bojne”, ili makar za ministarsku probaciju!

Da je pravovjerna, katolička Hrvatska uistinu demokratska, pravna država, kakvom je za vanjske potrebe prezentiraju Plenković i HDZ kojemu je na čelu , ne bi Crkva držala misu za uhapšene huligane, nego bi pozvala vjernike da mole za Mirelu Čavajdu kojoj je hrvatsko zdravstvo uskratilo pravo na izbor i ugrozilo zdravlje. No, Crkva za Mirelu nije imala prikladne molitve…

Bešćutni, mizogini Ćorušić

Recentni slučaj ravnatelja KBC-a Zagreb, ginekologa Ante Ćorušića, šefa saborskog Odbora za zdravstvo, koji na javnom servisu iznosi povijest bolesti i medicinsku dokumentaciju pacijentice kojoj je greškom ( zapravo nesavjesnim radom ) odstranio zdravi jajnik, pače, otkriva i njezin identitet, kršeći Hipokratovu zakletvu i sva moralna, etička i profesionalna načela, prvorazredni je skandal i sramota za HDZ i Plenkovića. Ne i za Ćorušića, jer taj u svemu što je učinio ne vidi čak ni razlog za ispriku ženi čije je zdravlje ugrozio.

Veli da je grešku priznao na nagovor bolnice, sam to ne bi nikad učinio. Dakle, čak ni za tu minimalnu gestu taj čovjek nije spreman i kad je nepobitno kriv. Krajnje bešćutno, bez imalo skrupula i mimo svakog kodeksa struke, čak kaže da je i nije posebno oštetio, jer ipak je rodila!? Ergo, nema se zašto ispričavati, a to što je njegova površnost i nesavjestan rad stajao 83 tisuće kuna odštete, nije problem, jer platilo je Croatia osiguranje, a ne bolnica, kaže, potpuno bagatelizirajući vlastiti krimen!

Uostalom, sliku o ravnatelju KBC-a Zagreb, utemeljitelju HDZ-a, članu Partije od 1989., upotpunjuju medijska otkrića privatnog lica Ante Ćorušića koji je navodno prije 13 godina u alkoholiziranom stanju tijekom obiteljske svađe mahao oružjem pred djecom i suprugom, prijeteći da će se ubiti. Tko zna što bi se dogodilo da ga članovi obitelji nisu prijavili policiji koja je, kako se navodi u medijima, intervenirala, privela ga i uputila u Vrapče na psihijatrijsko promatranje. Navodno, to nije bio jedini incident te vrste, pa se spominje i slučaj pucnjave iz vatrenog oružja u njegovoj kući u Šestinama, koji je policiji prijavila jedna strana ambasada koja u Ćorušićevom susjedstvu ima rezidenciju. I tada je završio u Vrapču. Ali, nažalost, očito ne radi liječenja nego radi policijskog zataškavanja. Šteta, možda je u Vrapču trebao i ostati…

Karačić: Otkrivanje profesionalne tajne najteža je povreda…

Sve su institucije, od Hrvatske liječničke komore, preko ministra zdravstva do premijera, potpuno zakazale u slučaju Ćorušić, prokazujući hrvatsku državu kao trulu voćku u kojoj se čuva samo vanjska forma da se Vlasi ne dosjete. Nevjerojatno je da je samo Udruga za zaštitu prava pacijenata podnijela prijavu protiv inkriminiranog ravnatelja Ministarstvu zdravstva i Hrvatskoj liječničkoj komori, tražeći njegovu smjenu i oduzimanje licence za rad! Svi ostali “junaci” mukom zamukoše…

Naravno, medicinska pogreška u poslu koji nije lagan, kako veli predsjednica Udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić, može se dogoditi svakome, pitanje je samo je li se dogodila nekome tko je dao sve od sebe u svom radu da se to ne dogodi, ili je posljedica nesavjesnog liječenja. Ali, ako se već greška dogodila, ne može biti da se ona banalizira, umjesto da se objasni sve što se i kako se dogodilo da ženi bude odstranjen krivi jajnik, da joj se ponudi alternativno rješenje i pruži sva pomoć. Nažalost, to se nije dogodilo, jer da jest, ne bi pomoć potražila u drugoj ustanovi.

U pravu je Karaćić i kad kaže da se evidentno radi o političkoj moći i utjecaju nekoga tko je na čelu jedne važne institucije, a radi čega su oni koji su bili najpozvaniji reagierati, ostali bez riječi. Otkrivanje profesionalne tajne, najteža je povreda i podliježe kaznenom progonu, upozorava Karačić, pa je nevjerojatno kako je izostala reakcija institucija. Kao da se ništa nije dogodilo, kaže. Nedopustivo! “Bilo koja komora, ministarstvo na EU razini bi ovo riješili u roku 24 sata. Nema se što tražiti očitovanja, priopćenja, ako je nešto izrečeno na javnoj televiziji. Oni koji imaju ovlasti mogli su i trebali sve utvrditi za tri minute”, zaključuje Jasna Karačić, najavljujući da će pravdu, ne bude li zadovoljena kod kuće, a ima mjesta da se u sve uključi i DORH, tražiti na europskim sudovima, ali odustati neće niti će se pomiriti sa zataškavanjem.

Komora ravnatelju daje 15 dana, ministar muca, HDZ šuti…

Žalosno je da Hrvatska liječnička komora u ovako jasnoj situaciji ravnatelju Ćorušiću daje 15 dana( !!! ) za očitovanje, da ministar Beroš gura odgovornost od sebe i zamuckuje, poziva se na ” nadležne institucije i proceduru”, zabrinut ponajviše za sebe jer je i sam na staklenim nogama zbog potpunog rasula sustava koji vodi.

HDZ o svome stranačkom prijatelju šuti. Šuti i Plenković. Ne danas, šute godinama, štite ga i promiču uz snažnu potporu Crkve, dok im se na obije o glavu. Ali, istina, kako vidimo, uvijek izađe na vidjelo. Ako je točno da je dva puta evidentirano njegovo pijano mahnitanje oružjem, kojim je ugrožavao i druge i sebe, a da za to nikad nije sankcioniran, to je potpuni poraz sustava, žalosno saznanje da živimo u autokratskom društvu čije su institucije isključivo u službi zaštite interesa privilegirane političke kaste, prije svega one na vlasti.

Što govori o naravi vlasti u Hrvatskoj činjenica da je upravljanje najvećom i najvažnijom bolnicom u državi povjereno jednom zadrtom, rigidnom, mizoginom tipu koji nema ni empatije ni ljudskosti, i koji evidentno žene vidi kao nižu vrstu, što bi rekla Marijana Puljak, isključivo kao inkubator za rađanje djece, prema kojima nema ni poštovanja ni obzira?

Tragično je da je takva osoba umalo bila imenovana ministrom zdravstva, takav besprimjerni licemjer koji priznaje da je počinio više stotina pobačaja u svojoj karijeri, a istodobno staje u prvi red protivnika pobačaja, koji rodnu ravnopravnost, pravo žena na izbor, zdravstveni odgoj u školama vidi kao opasnost po konzervativni katolički moral čiji je on stjegonoša ( ?! ), koji demantira incidente s oružjem, a istodobno se sam u medijima hvali da ga posjeduje, ali ga ne koristi, samo se njime pred prijateljima razmeće, jer to valjda dokazuje njegovu punkrvnu muškost. Otužno je da je najbolje što Plenkovićeva sljedba ima na dispoziciji za funkciju ravnatelja ono što reprezentira jedan Ćorušić, osoba koja je iz najprizemnijeg jala, dočim je bila u prilici, eliminirala iz bolnice vrsnog neurokirurga Josipa Paladina, umjesto da se bori za njega i njegovo stručno znanje, iskustvo i nemjerljivi doprinos.

Umalo ministar!?

Srećom da ga, unatoč snažnom zagovaranju tadašnjeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, u to vrijeme aktualni premiejr Tihomir Orešković nije htio u svom timu ni pod koju cijenu. Jer, tko zna, možda bi ga prigrlio i Plenković kao dio nasljeđa, ili možebitni uvjet Crkve koja ga, kažu, godinama protežira. A tada bismo za ministra zdravstva imali liječnika koji negira pravo žene na izbor, koji se od kušnje brani prizivom savjesti kao i sve njegove kolege, koji uskraćuje u državnoj bolnici, financiranoj javnim novcem, zdravstvenu uslugu pobačaja zajamčenu Ustavom.

Imali bismo ministra zdravstva koji za istraumatiziranu, nesretnu trudnicu u šestom mjesecu željene trudnoće, koja nosi smrtno bolestan plod, čime je ugroženo i njezino zdravlje i život, ima obraza reći: “Gospođa Čavajda je željela mrtvo dijete, nije željela da to dijete zaplače..”

Zar je to liječnik, zar je čovjek?!

Ako takva osoba spada među HDZ-ove uglednike, nije li jasno da je HDZ zadnje utočište hulja?

Davorka Blažević, TRISportal