fbpx

PULJKI SE RIZIK ISPLATIO Splićani su ga nagradili jer je ostavkom pokazao da nije vlastohlepan

Split je u prvom krugu lokalnih izbora pokazao da zna što hoće. Ovog trenutka, kako se čini, to je Ivica Puljak i njegovi suradnici. I ma što tko govorio, ma kakve afere otvarao, to se nije reflektiralo na opredjeljenje birača koje nije nastalo ad hoc, ponajmanje minule nedjelje kad su izašli na biračko mjesto. Za samo 500-tinjak glasova i Puljak bi pobijedio u prvom krugu. Ovako, za dva tjedna čeka ga još jedna izborna nedjelja, još jedan krug sa Zoranom Đogašem u kojem su njegovi izgledi za konačnu pobjedu doista veliki.

HDZ-ov nestranački kandidat Zoran Đogaš, kampanju je odradio kao da se srami stranke koja mu je stavila svoju infrastrukturu na raspolaganje, pa ni u jednom njegovom izbornom nastupu nije bilo moguće vidjeti ni logo, kamoli prvake HDZ-a. Ili su se oni sramili što nemaju svog stranačkog čovjeka za tako važnu utakmicu…

U svakom slučaju Splitu je, izgleda, dosta ekperimentiranja i ridikulijade s gradskim foteljama i gradskim novcem. Ono malo Splićana koji su se odlučili izaći na izbore ( oko 31 posto ), učinili su to mahom da bi podržali Puljka kojem su honorirali hrabrost ulaska u izbore nakon samo godinu dana mandata, iako to nije morao učiniti jer je izabran neposredno . No, Puljak je htio voditi grad s legitimitetom parlamentarne većine u Gradskom vijeću i bez ucjena i pritisaka pojedinaca iz oporbe. I isplatilo mu se, iako se činilo da bi to mogao biti i potez visokog rizika, pogotovo nakon izbijanja tzv. seks afere s Ivoševićem i Baričićem.

Ivica Puljak je osvojio gotovo 49 posto glasova, a njegov nezavisni protivnik Zoran Đogaš, unatoč jakim snagama HDZ-a i HSS-a koje su formalno stale iza njega, dobio je tek 25,6 posto. Kerumu s jedva 8 posto podrške birača vjerojatno više neće pasti na pamet jurišati na Banovinu. I SDP će morati razmisliti što učiniti da se digne iz (polu) mrtvih, a bogme i pred ljevicom generalno ( Možemo i Nova ljevica ) velika je i temeljita inventura. Pametno je doslovce pomeo njihov donedavni čelnik s Centrom Dalije Orešković kojem se priključio.

Mnogi vjeruju da je drugi izborni krug puka formalnost i da Đogaš ima nenadoknadiv zaostatak, a po mnogočemu bi se reklo i “nestranački hendikep” koji demotivira birače, bar one vjerne HDZ-u, koji baš ne vole kad se netko izvan njihovih redova kiti njihovim perjem iz interesa, a ne iz odanosti Partiji.

S druge strane Ivica Puljak na krilima trijumfa iz prvog kruga u kojem je doslovce deklasirao konkurente i u Gradskom vijeću gdje je dobio dvostruko više vijećnika nego prije godinu dana, može mirno čekati 10.srpnja i konačnu odluku Splićana. Napokon mu vjeruju. Ili misle da se isplati s njim pokušati. Pa su mu “oprostili” i Ivoševića i njegovo perpetuiranje afera , njegovu nabusitu narav i problematičnu javnu komunikaciju, računajući da bi ga sada Puljak konačno mogao i disciplinirati.

Pokazao je da stoji čvrsto uz njega, da ga se ne želi odreći pod pritiskom oponenata i javnosti, e pa sad je red da mu Ivošević to vrati tako što ga neće ometati u njegovoj gradonačelničkoj funkciji stalnom potrebom gašenja požara koje provocira svojom prgavom naravi, nego će se uhvatiti posla i građanima dokazati da je gradonačelnikov tim uistinu maksimalno privržen borbi protiv korupcije, nereda i bezakonja.

Split je grad koji je nakon Domovinskog rata dramatično devastiran, ne samo razvojno, nego imentalno, kulturološki, i od svih dalmatinskih gradova u razvoju je najusporeniji. Grad koji je izgubio svoj šarm, svoj specifičan humor kao dio identiteta, koji je postao Eldorado za sitne i krupne lopove, muljatore i kojekakav polupismeni a masno financijski potkoženi polusvijet koji još k tome pokazuje i političke ambicije. Vrijeme je da Split uhvati ritam i korak svojih organiziranijih, angažiranijih i pametnijih susjeda koji su investirali u obnovu i razvoj svojih gradova, dobrim dijelom i europski novac, napose u neke njegove bitne javne i infrastrukturne funkcije.

Puljak je zamalo već dobio što je htio, a kada to za dva tjedna i formalno potvrdi, red je da i Split dobije što želi. Makar izlazak iz stagnacije i početak uspostavljanja reda u gradu, a onda i toliko obećavani razvoj.

Bila je ovo izborna utakmica bez neke posebne napetosti i iščekivanja, jer Puljak i nije imao osobitu konkurenciju, i da nije bilo pokušaja destabiliziranja njegova tima seks skandalom, gotovo se moglo bez rizika kladiti na Puljkovu pobjedu. Danas se čini ne samo da lažne djevojke iz Srbije s kojima se dopisivao vijećnik Baričić, a potom u priču uvukao i Ivoševića, ne samo da nisu prouzročile političku štetu Puljku, nego su mu i koristile zbog činjenice da se radilo o podmetaljci i prljavom pokušaju diskreditacije političke konkurencije.

Pometnuta afera skupo je stajala Keruma koji je javno prokazan kao navodni kreator ove ružne, prljave podvale, a što ga je stajalo i glasova birača. Imat će upola manje vijećnika u Gradskom vijeću, a kako rekoh, vjerojatno će se sada ostaviti ćorava posla i pretenzija na fotelju u Banovini.

Puljka birači nisu kaznili ni zbog izazivanja prijevremenih izbora, iako se radilo o trošku kojeg je bilo moguće izbjeći, ali problem ne bi bio riješen, a ucjene za svaki bitan projekt izvršne vlasti bi i dalje bile modus operandi nekih dijelova oporbe.

Svakako, pokazalo se da Ivica Puljak ima i dobru intuiciju i dobru matematiku i da je znao što radi kad je donio odluku da podnese ostavku i izađe još jednom nakon samo godinu dana pred birače. Pokazao im je da nije vlastohlepan, a i komplimentirao izjavom da želi voditi grad s punim legitimitetom birača i u Gradskom vijeću. I to je dobio. Sada još samo treba vidjeti koliko je on sam i njegov tim operativan i koliko vjerodostojan. Obećali su puno. Ne ispune li ništa ili malo, treći put neće proći.