fbpx

SPLIT: Sutra se bira loša prošlost ili eventualna bolja budućnost

Split, odnosno Splićanke i Splićani, sutra idu opet na takozvane izvanredne izbore za gradonačelnicu ili gradonačelnika te Gradsko vijeće.

“Na ovim prijevremenim izborima pravo glasa ima 146.573 građana koji će moći glasovati na 163 glasačka mjesta,” rekao je Hini potpredsjednik splitskog GIP-a Vuko Adžić Katalinić.

Biračka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati, a glasači mogu birati između devet kandidata za gradonačelnika Splita i 11 lista za 31 člana Gradskog vijeća.

Splitski živalj će moći birati između loše prošlosti i eventualne bolje budućnosti: između onih koji su se zadnjih desetljeća dokazali kao nedvojbeni štetnici za grad i građane, bez vizija razvoja i rješavanja gradskih problema, te su bili najuspješniji u namirivanju privatnih interesa i biznisa svojih i svoje rodbine, uvezanih ‘poduzetnika’ i stranačkih poslušnika, te nekih novijih i svježijih političkih snaga iza kojih se ne vuku repovi kriminala, korupcije, degutantnog klijenetelizma, kronične nesposobnosti i nezainteresiranosti za rad na društvenom boljitku, tragičnog primitivizma, besramne zlouporabe javnih dobara… itd.

Za gradonačelničko mjesto su se prijavili Zoran Đogaš (kandidat HDZ/HSS-a), nezavisni Ante Franić, Željko Kerum (HGS), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i Aris Zlodre (Domovinski pokret, HDS, HSi HSP).

Gradonačelnik Puljak i obojica njegovih zamjenika Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić podnijeli su ostavke 8. travnja, a uslijedile su i ostavke gradskih vijećnika..

-Novi izbori bit će referendum o budućnosti ili prošlosti. Referendum o redu ili neredu. Uvjeren sam da će građani potvrditi smjer koji smo zacrtali – smjer budućnosti i reda. Nismo htjeli većinu u Gradskom vijeću sklapati u kafićima i trgovati foteljama. Radije ćemo izgubiti na izborima nego se na takav način odnositi prema javnom novcu i građanima grada Splita – rekao je tada Ivica Puljak, kako prenosi Hina.

Na prijevremenim izborima za preostale tri godine mandata za mjesta u novom sazivu Gradskog vijeća nadmeću se kandidati s liste Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, lista grupe birača koju nosi Ante Franić, lista HDZ/HSS-a, lista HNS/Laburisti, Mostova lista, lista političke platforme Možemo i Nove ljevice, lista Nezavisne liste mladih i HSLS-a, lista Pametno za Split i Dalmaciju, lista SDP/HSU-a te lista HGS-a.