fbpx

HGSS spasio češke planinare u Paklenici: “Jedan je obilno krvario”

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) provela je još jednu uspješnu akciju uz pomoć helikoptera iz baze u Divuljama.

U kanjonu Velike Paklenice na planinarskoj stazi prema vrhu Anića kuk, nakon što se jučer odlomio dio stijene u odronu su ozlijeđene dvije osobe. Bile su dio skupine planinara iz Češke. Ozlijeđeni s vanjskim prijelomom natkoljenice zbrinut je u zadarskoj bolnici, javlja HRT.

U spašavanju planinara sudjelovao je i pripadnik ogulinske stanice HGSS-a Alen Turkalj, koji je za Dnevnik HTV-a kazao da je ekipa vrlo brzo nakon dojave stigla na mjesto događaja.

“Imao je otvoreni prijelom natkoljenice s obilnim krvarenjem”

“Oko 11:45 je zaprimljena dojava o dvoje teže unesrećenih osoba u kanjonu Paklenica. U tom trenu su već neke dežurne stanice bile u samom kanjonu. Dogovoreno je da prvih troje članova odu do unesrećenih”, rekao je Turkalj.

“Kolega i ja smo čekali dojavu što treba uzeti od opreme i koliko su teške ozljede. Potom smo krenuli za njima i zatekli unesrećenog u vrlo teškom stanju – imao je otvoreni prijelom natkoljenice s obilnim krvarenjem. Po njega je došao helikopter”, dodao je.

“Uzrok odrona nikada nije stopostotan ako ga nije uzrokovao penjač, odnosno u ovom slučaju to nije bilo to”, kazao je Turkalj.