fbpx

LOVRINOVIĆ: Rejting agencije napadno uljepšavaju ružnu sliku RH gospodarstva, to su radile i u Grčkoj

Igra s rejting ocjenama služi samo globalnim igračima kako bi vlastodršci mogli, poput dude varalice za djecu, obmanjivati svoje narode.

Na pohvale premijera Plenkovića kako Hrvatski kreditni rejting raste, osvrnuo se profesor ekonomije dr. Ivan Lovrinović.

Njegovo mišljenje prenosimo u cijelosti:

“Rejting agencije napadno uljepšavaju ružnu sliku hrvatskog gospodarstva na način kako su to radile i u slučaju Grčke. Te uljepšane rejtinge vlastodršci koriste kao ključni argument za opravdanje uvođenja eura.

Ajmo vidjeti kako je takav scenarij obmana i laži Grčku doveo u glib iz kojega ne može izaći.

Rejting agencije su neposredno pred ulazak Grčke u eurozonu njene obveznice iz špekulativnog BB statusa promovirale u solidan BBB status. Odmah po uvođenju eura njihov rejting je porastao čak u A status – vrlo kvalitetnog dužnika. Podsječam da je naknadno javno obznanjeno da je tadašnja grčka vlada lažirala ključne ekonomske pokazatelje samo da bi zemlju uvukli u eurozonu. Od 2001 pa čak sve do 2010.g rejting agencije Grčku, unatoč tadašnjoj velikoj svjetskoj financijskij krizi, vode u statutu BBB (solidan dužnik). Potom se taj rang do 2015.g ruši kada nastupa slom grčkih financija i njene obveznice postaju smeće. Tadašnja intervencija EU da “spasi” grčko gospodarstvo je uvela taj narod u razdoblje neviđenih restrikcija, prisilne štednje, rasprodaje nacionalnih resursa i lažnih obećanja. Rezultat je da je njihov današnji javni dug preko 200% u odnosu na BDP. Unatoč tome, rejting agencije Grčkoj drže BB status.

Dude varalice
I tako ta igra s rejting ocjenama služi samo globalnim igračima u igri s manjim narodima kako bi njihovi vlastodršci mogli poput dude varalice za djecu, obmanjivati svoje narode.