fbpx

Protekli lipanj u Zadru bio je najtopliji u zadnjih 60 godina

Protekli lipanj u Zadru bio je najtopliji otkada postoje mjerenja, odnosno službene baze podataka u arhivama DHMZ-a.

“Ondje su podaci od 1961. godine za Zadar, dakle najtopliji lipanj u zadnjih šezdeset godina.

To je za sada prvi neslužbeni podatak o lipnju. Na većini postaja u Hrvatskoj bio je to drugi najtopliji lipanj otkako postoje mjerenja.

Prvi je bio onaj poznati, čuveni 2003. godine kada su u većem dijelu lipnja isto tako vladale velike vrućine”, rekao je jutros na HRT-u Ivan Novak iz DHMZ-a u Rijeci.

Ekstremno topao lipanj u Hrvatskoj

Državni hidrometeorološki zavod objavio je analizu temperatura u lipnju u Hrvatskoj. Kako navode, prošli lipanj bio je na području cijele Hrvatske 3-4.3 Celzijeva stupnja topliji od prosjeka.

U nastavku prenosimo dijelove analize:

Temperaturne prilike u lipnju 2022. bile su ekstremno tople na čitavom teritoriju s temperaturama koje su bile 3-4.3°C više od prosjeka za razdoblje 1981.-2010.

Srušeni rekordi

Prema anomalijama srednje temperature zraka u odnosu na prosjek, na meteorološkim postajama Zadar, Lastovo, Ploče i Slavonski Brod ovogodišnji lipanj je bio najtopliji od kada se provode mjerenja.

Na 20 glavnih meteoroloških postaja DHMZ-a lipanj 2022. bio je drugi najtopliji od 1961. godine, dok je na ostalim postajama bio među 4 najtoplija. Pored visokih temperatura, u lipnju su na području sjevernog Jadrana i Gorskog kotara prevladavale i sušne prilike.

Na 30 postaja koje se koriste u ocjeni klime tijekom čitavog mjeseca srednje dnevne temperature zraka bile su iznad lipanjskog prosjeka, izuzev na pojedinim postajama tijekom kratkog razdoblja 8.-10. lipnja. Na postaji Zavižan temperature su krajem mjeseca bile za 10 °C više od prosjeka koji iznosi 10.5 °C. I na ostalim postajama su četiri posljednja dana lipnja bila za 4.4 °C do 10.6 °C toplija od lipanjskog prosjeka.