fbpx

SPREMA SE JOŠ JAČI UDAR NA NAŠ STANDARD Sada je samo pitanje vremena, Europa ne zna što ju je snašlo

Američki dolar po vrijednosti se gotovo izjednačio s eurom. Tako je omjer dvije valute u petak iznosio 1,018 dolara za jedan euro, što nije viđeno već dvadeset godina. Točnije euro u odnosu na dolar u povijesti svojeg postanka nije bio ovoliko slab. Euro nikad nije bio toliko slab u odnosu na dolar, a analitičari s druge strane bare najavljuju da bi euro mogao još padati i s druge strane dolar i dalje rasti, piše Dnevno

Jedan dolar poskupio na 7,38 kuna

Za jedan dolar danas treba izdvojiti 7,38 kuna što je također vrijednost koju rijetki Hrvati pamte. Tečaj dolara istovremeno je u odnosu na japanski jen skliznuo s jučerašnjih 136,20 na 135,20 jena.

Podsjetimo, tijekom posljednje recesije na globalnoj razini, točnije 2008. godine za jedan euro valjalo je isplatiti 1,6 dolara. Tada je europsko gospodarstvo promatrano kao snažno, a kriza se valjala iz Amerike prema ostatku svijeta. Ovog puta bi po analitičarima moglo biti puno drugačije.

Analitičari tvrde da je u ovom trenutku Europa najslabije tržište na globalnoj razini i da je recesija vrlo izgledna. Najveću prijetnju stvaraju sankcije koje je sama donijela prema Rusiji jer je neizvjesna opskrba plinom. Cijene energenata zbog toga izuzetno rastu što potiče inflaciju.

“U posljednjih 16 dana cijene plina u Europi porasle su 100 posto, pa je Europska središnja banka pred velikim izazovima. Zbog visoke inflacije, trebala bi znatno povećati kamatne stope, no s druge strane, rast gospodarstva se usporava. Mislim da više nije pitanje hoće li biti recesije, nego koliko će duboka biti i koliko će potrajati”, kaže Chris Weston, direktor istraživanja u brokerskoj kući Pepperstone.

Plin pojeftinio globalno, za Europu poskupljuje

Prirodni plin je naime na svjetskim burzama jeftiniji nego prije mjesec dana i to za čak 32 posto, ali je u Europi skup jer naše tržište ovisi o Rusiji. Tako je plin za Nizozemsku čak 330 posto skuplji nego u isto vrijeme lani, a za britansko tržište je skuplji oko 180 posto nego srpnju 2021. godine.

Nafta se trguje po cijeni od 107 dolara po barelu, što je 40 posto veći iznos nego u srpnju 2021. godine. OPEC, naftni kartel, nema namjeru povećati proizvodnju nafte i na taj način regulirati cijenu prema dolje pa možemo očekivati visoke cijene nafte do daljnjega.

A zašto euro tone? Najvažniji razlog leži u činjenici da Europi prijeti recesija i to jača nego ostalim gospodarstvima, a drugi je u inflaciji. Naime, Europska središnja banka nije na vrijeme počela dizati bazne kamatne stope i nije obuzdala rast cijena. Amerika je to već napravila pa se dolar doživljava kao utočište jer su na američkom tržištu za ulagače osigurane veće zarade. Što dulje rat u Ukrajini bude trajao to će dolar biti sve jači.

Teško je reći koliko će euro gubiti na vrijednosti, ali neki analitičari se već sada usude najaviti da će euro skliznuti na vrijednost od svega 90 centi američkog dolara.