fbpx

EURO RAPIDNO PROPADA Lovrinović: “Još nije kasno, hitno smijeniti vlast i poništiti odluku o euru”

Zajednička valuta 19 članica eurozone, kojoj će se Hrvatska pridružiti 1. siječnja 2023., potonula je ispod pariteta s dolarom, što stvara težak pritisak na niz europskih biznisa te povećava izglede daljnjeg rasta cijena, kao i recesije.

Tijekom ove godine euro je oslabio prema dolaru za 12 posto, što je u svijetu valuta enormna promjena vrijednosti. .

Istovremeno, hrvatski premijer narodu priča bajke kao će nam članstvo u eurozoni jamčiti veću zaštitu od krize i ekonomskih šokova.

– Članstvo u eurozoni jamči hrvatskoj državi, hrvatskom gospodarstvu, hrvatskim građanima, našem ukupnom ekonomskom sustavu i veću sigurnost i bolju zaštitu od kriza i ekonomskih šokova. Dakle, 1.1.2023. ulazimo u klub najrazvijenijih zemalja Europe i najbolje povezanih s najsnažnijim mehanizmima solidarnosti i potpore u trenucima gospodarskih kriza, poručio je Plenković.

Radi se o notornim lažima kojima nas premijer i njegovi jataci zasipaju već mjesecima.

Naime, velike investicijske kuće prognoziraju daljnje klizanje eura, što bi dodatno moglo pogoršati europske ekonomske perspektive u 2022/2023.. Morgan Stanley predviđa daljnji pad eura prema 0,97 dolara do kraja ovog kvartala te vjeruju da će do kraja godine vrijediti samo 0,95 dolara. Neki eksperti još su skeptičniji prema euru: „Ako vidite paritet euro-dolar, mislite da euro izgleda super jeftin. Međutim, fer vrijednost eura oštećena je energetskom krizom te ne možete isključiti daljnji pad za 10 velikih brojeva prema dolje“, rekao je za Bloomberg strateg ING-a, Chris Turner.

Slab euro ostavlja eurozonu izloženu uvozu inflacije. Sve robe i usluge denominirane u dolarima žiteljima i kompanijama eurozone skuplje su ove gordine za dodatnih 12 posto, koliko je euro oslabio prema dolaru, a cijeli niz proizvoda i usluga poskupio je u dvoznamenkastim postotcima gledajući njihove dolarske vrijednosti. Kroz devalvaciju eura prema dolaru snažno se, dakle, pojačava inflatorni pritisak u Europi.

Kako će to onda euro jamčiti hrvatskim građanima i gospodarstvu veću sigurnost i bolju zaštitu od kriza i ekonomskih šokova, kako to kaže Plenković? Upravo suprotno, euro je izvor inflacije i nesigurnosti.

“Nije još kasno da ne ponovimo grčki scenarij i da izbjegnemo uvođenje eura koji bi nas zakucao na dno EU. Izvanredni izbori i smjena vlasti, te poništavanje odluke saborske trgovačke većine o uvođenju eura. Još nije kasno,” poziva prof. Ivan Lovrinović.