fbpx

Najpopularnija internetska banka Revolut u velikim problemima: Regulator ih češlja, prihodi pod upitnikom, menadžeri bježe

Drugi najveći europski fintech Revolut, najpopularnija internetska banka, pod povećalom je britanskog regulatora financijskog tržišta, Vijeća za financijsko izvještavanje (FRC), zbog neadekvatnih internih kontrola i načina priznavanja prihoda. FRC je kritizirao reviziju koju je provela britanska revizorska i konzultantska tvrtka BDO

Prema FRC-u, prihodi Revoluta su se priznavali na ‘neadekvatan način’, što je dovelo do ‘povećanog rizika materijalne pogreške u financijskim izvješćima’. Uz to su uočeni nedostaci u Revolutovoj obradi plaćanja.

Revolut će se vjerojatno suočiti s pritiskom regulatora da uloži i unaprijedi interne kontrole, ali i back office funkcije, kao što to rade tradicionalne banke. FRC je zaključio da fintech grupa ‘treba imati kontrolno okruženje banke’, a izvor za Financial Times navodi da Revolut ‘definitivno pokušava učiniti sve prave stvari’ i da je menadžment shvatio da moraju ulagati u procese i kontrole.

Interne kontrole poduzeća uključuju sustave i procese koji osiguravaju to da je njegovo financijsko izvješćivanje pouzdano te u skladu sa zakonskim i regulatornim obvezama.

Uz sve to, Revolut Group Holdings Ltd, matična tvrtka grupe, i Revolut Ltd moraju podnijeti završne račune za 2021. do kraja rujna. Kasne s predajom rezultata već tri mjeseca za tvrtku Revolut NewCo UK, koja tek treba dobiti bankovnu licencu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a za koju je Revolut podnio zahtjev u siječnju 2021. Ostale britanske podružnice, uključujući Revolut FIC Ltd, koja upravlja digitalnom imovinom, i Revolut Travel Ltd, također bi trebale dostaviti poslovne rezultate krajem rujna.

Iako se kašnjenja u podnošenju predaji godišnjih rezultata rijetko kažnjavaju, ona mogu dovesti do kaznenog progona direktora tvrtke, što uključuje glavnog izvršnog direktora Revoluta Nikolaja Storonskog, pa i građanskih kazni protiv same tvrtke.

Revolut je nedavno proslavio sedam godina od osnutka, a danas ima oko 20 milijuna korisnika i tržišna vrijednost iznosi mu 33 milijarde dolara.

Financial Times navodi da su, uz takav brz rast, doživjeli zabrinjavajući ‘egzodus’ top menadžera – u posljednjih nekoliko mjeseci ostavke su dali voditeljica za procjenu i mjerenje rizika Victoria Stubbs, voditeljica regulatorne usklađenosti Justine Wootton i službenik za izvješćivanje o pranju novca Mathew Seneviratne.