fbpx

Plenković nema pojma o prodaji udjela u Fortenovi: “Pitajte SOA-u”

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković boravi u posjetu Berlinu gdje se održava sastanak na vrhu zemalja zapadnog Balkana i EU-a u sklopu Berlinskog procesa.

U Berlinu je komentirao navode da arapski investitor želi kupiti udjele Sberbanka u Fortenovi.

“Kolege iz Ministarstva vanjskih poslova dosta su komentirali na tu temu. No, najvažnija točka je da kompanija funkcionira i funkcionira dobro. Pred našim očima kolabirala je prije 5 godina, ali da nije intervenirala Vlada sve bi kolabiralo”, rekao je Plenković.

“Vlada je surađivala i komunicirala s Upravom Fortenove u pogledu suočavanja s posljedicama ruske agresije i primjene sankcijskog režima na poslovanje kompanije, a vodeći računa o ukupnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti.

Napominjemo u Uredbi EU-a o sankcijama iz srpnja ove godine, kada je Sberbank listirana kao sankcionirana pravna osoba, Vlada je osigurala prijelazni rok do kraja listopada i time su bile osigurane sve pretpostavke za otkup udjela Sberbank, uz odobrenja nadležnih tijela”, rekao je.

“Hrvatska je mirovincima dala sva odobrenja, onda se transakcija nije realizirala. Ovo što se dogodilo sada je da nisu nikoga informirali. Vidjet ćemo uopće o kome se radi i je li stvarni ulagač ovaj koji se sada pojavio uz PR agenciju. Nama je najbitnije da kompanija normalno funkcionira”, rekao je.

Na pitanje je li imao neslužbene informacije o tome, Plenković je rekao: “Naš obavještajni sustav se uključio kada su odustali mirovinci.”

Komentirao je i najave da je arapski šeik tražio sastanak s njim.

“Ja čitam da je već tražio sastanak, ali ne znam ništa”, kazao je Plenković, prenosi Dnevnik.hr.

Sberbank: Prodali smo

Sberbank se u četvrtak oglasio o prodaji svog udjela u Fortenovi Saifu Alketbiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Alketbi je kupio 43,4 posto udjela koje je držala Sberbanka, a iz ruske banke uvjeravaju kako je cijeli posao obavljen u skladu sa svim međunarodnim pravnim pravilima i standardima.

“Sberbankova prodaja udjela u Fortenovi dovršena je 31. listopada 2022. u skladu sa svim međunarodnim pravnim pravilima i standardima bez ikakvih kršenja. Kupac je veliki investitor iz UAE. Sber je cjelokupni iznos za ovaj posao primio 31. listopada. Sber tako više nije dioničar te tvrtke i nije s njom povezan, ali joj želi daljnji uspjeh u razvoju na međunarodnom tržištu”, javili su iz ureda za odnose s javnošću Sberbanke.

“Obavijest o promjeni vlasništva poslana je tvrtki u strogom skladu sa zakonom: to mora biti učinjeno u roku od 7 dana od trenutka transakcije”, tvrde iz Sberbanke.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj je za DNEVNIK.HR izjavio da prije transakcije od njih nisu tražene dozvole.

“Mi sigurno nismo izdali nikakva odobrenja. Za prethodni pokušaj preuzimanja od strane mirovinskih fondova smo izdali takvo odobrenje. Oni taj zahtjev ne mogu podnijeti naknadno”, rekao je.

Ipak, kaže da je Fortenova registrirana u Nizozemskoj i da je moguće da je nizozemsko nadležno tijelo dalo takvo odobrenje, ali da o tome oni u Vladi nemaju saznanja. Naime, krovna tvrtka Sberbank Rusije registrirana je u Nizozemskoj, članici EU.

“Jedino prijenos vlasništva može se ostvariti preko Krolla, nizozemskog depozitara, a i u tom slučaju se moraju tražiti odobrenja. To znači da se bez odobrenja ne može ući u vlasništvo. Ni UAE ni Rusija nisu obveznici poštivanja sankcijskog režima, ali ako žele poslovati u EU-u moraju poštovati”, rekao je Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Frano Matušić.