fbpx

Saznajte kako LED rasvjeta može smanjiti troškove energije!

Danas nam je život bez konstantne rasvjete nezamisliv. Imamo mogućnost osvjetljenja prostora u svako doba dana i noći, a rasvjetu koristimo i na otvorenim prostorima. Od noćnog ormarića i radnog stola, preko kuhinjske lampe, do reflektora na stadionu – okruženi smo svjetiljkama i žaruljama. 

Bez dodatnog znanja moguće je zaključiti kako ovako intenzivno korištenje rasvjete troši nezamislivu količinu energije i novca. Iako velik broj ljudi pazi da ne osvjetljava prostorije koje se ne koriste, potrebno je učiniti promjenu u samoj rasvjeti da bi uistinu došlo do uštede energije i novca. Srećom, s vremenom su se pojavile LED žarulje koje na brojne načine smanjuju troškove energije u kućanstvu. Pogledajte kako!

Duža upotreba LED žarulja 

U prosjeku, LED žarulja ima vijek od 25 000 sati rada, što je znatno više u odnosu na standardne halidne i fluorescentne žarulje koje traju do 8 000 sati. Dakle, jedna žarulja može potrajati i do 3 godine. Iz ovog su razloga LED žarulje savršena opcija za stropnu rasvjetu koju može biti teško doseći – LED plafonjere morate otvarati puno rjeđe od običnih.

Bitna razlika u odnosu na klasične žarulje je i to da učestalo paljenje i gašenje ne utječe na njihov vijek zbog čega dvostruko štede energiju – možete ih bez problema isključiti svaki put kad izađete iz prostorije.

Usmjereno osvjetljenje

Klasične žarulje osvjetljavaju sve oko sebe, pa tako i prostor koji nije potrebno, poput stropa na kojem se nalaze. S druge strane, LED žarulje imaju usmjereno djelovanje u prostoru od 180 stupnjeva ispred njih. Ovime se osigurava nužno osvjetljenje bez rasipanja energije na nepotreban prostor.

Ako želite ostvariti šire područje osvjetljenja, možete upariti više LED žarulja. Dobar primjer ovakvog grupiranja su kombinacije optičkih kabela i LED žaruljica, koje kao rezultat mogu dati svijetleću sferu sastavljenu od niza manjih lampica.

Brzo djelovanje i očuvanje topline

LED žarulje vrlo brzo počinju djelovati i nemaju period zagrijavanja u kojem se dio energije troši u obliku topline. Ovo je vidljivo golim okom uspoređujete li klasične halidne lampe, kojima treba neko vrijeme da dosegnu maksimalnu svjetlinu, i LED lampe koje odmah ostvaruju puni potencijal.

Općenito, LED lampe većinu energije ispuštaju u obliku svjetlosti, dok standardne žarulje najviše energije ispuštaju u obliku topline. Iz istog razloga, LED žarulju možete bez straha odvrnuti rukom, dok za skidanje halidnih žarulja morate čekati da se ohlade. 

Shodno tome, LED žarulje idealna su opcija za dječje sobe, noćne lampe ili ukrasne lampice – opasnost od ozljede ili požara puno je manja u odnosu na standardnu rasvjetu. Veliku ponudu LED rasvjete moguće je pronaći online kao i u fizičkim poslovnicama.

Dugoročno su isplativije

LED žarulje mogu biti malo skuplje u odnosu na fluorescentne inačice, no uzevši u obzir količinu ušteđene energije i znatno duži životni vijek, dugoročno su isplativije od standardnih žarulja. 

Osim što štede energiju i novac, imaju i velik raspon boja pa su zato omiljene kao ukrasne lampice u kućanstvu te u estetskom uređivanju električnih uređaja poput računala. Također je moguće upariti LED lampe sa senzorima za pokret kao i regulirati jačinu njihovog osvjetljenja pa su idealna opcija za javna mjesta poput kupaona i hodnika, ali i za spavaću i dnevnu sobu u svako doba dana.