fbpx

AKCIJA MLADIH: Omogućimo radnicima Liburnije kvalitetan kolektivni ugovor i dostojanstvene plaće

Gradski vijećnik Kluba vijećnika Akcije mladih u GV Grada Zadra Roko Tadin poslao je priopćenje za javnost vezano uz trenutno stanje u gradskoj tvrtki Liburnija d.o.o. Priopćenje prenosimo u cijelosti.


“Više od mjesec dana prošlo je od Gradonačelnikove obustave izvršenja Proračuna za 2023. Godinu. Uvjerili smo se da svjetla i dalje svijetle, Grad i dalje funkcionira, plaće djelatnicima stižu, a RyanAir ne samo da će letjeti, već iščekujemo i nove linije prema europskim gradovima. Stoga bi bilo vrijeme da počnemo razgovarati o ozbiljnim temama koje se zapostavljaju, a koje će nam ove godine doći na naplatu.

Jedna od tih tema je budućnost tvrtke Liburnija d.o.o., a o niskim materijalnim pravima u ovoj tvrtki već se opširno razgovaralo. Jeste li znali, građani Grada Zadra, da vozači koji vas voze na poslove, a vašu djecu u škole, danima rade po 12 i 16 sati? Jeste li znali da, ukoliko vozač autobusa ode na bolovanje, njegov kolega danima radi po dvije smjene jer “nema koga”? Znate li da djelatnici ove tvrtke već preko dvije godine čekaju na potpisivanje kolektivnog ugovora kojim bi se osigurale bolje plaće, fiksna vrijednost boda i dostojanstveni uvjeti? Znate li da je u proteklih godinu dana Liburniju napustilo 15 vozača, a došlo svega pet? Jeste li znali da, dok radnicima govore da nemaju za povećanje njihovih plaća, noćne linije sa svega nekoliko putnika voze najveći i najjači busevi u Librunijinoj floti? Znate li da u ovom trenutku, tokom najmanje frekventnih mjeseci u godini, radnika ima toliko malo da ne mogu ostvariti svoje pravo na godišnji odmor, a kad bi slučajno njih nekoliko otišlo na bolovanje, u pitanje bi bio doveden cijeli sustav javnog prijevoza? Ako je takva situacija sada, što će biti za nekoliko mjeseci, kada krene turistička sezona?

Sve su ovo ozbiljni problemi koji muče zadarsku tvrtku za javni prijevoz, a zbog kojih bi ona ove godine mogla upasti u fatalnu kadrovsku situaciju, koja će se preliti na financije. Upućeniji od mene procjenjuju da će Liburnija već ovo ljeto imati nedovoljan broj vozača, pa nove autobuse koje smo dobili sufinanciranjem od strane EU neće imati tko voziti. Kadrovsko siromaštvo vrlo brzo će dovesti u pitanje mogućnost Liburnije da ispuni ugovore prema privatnim tvrtkama, koje i sada teško ispunjava (dolazi do velikih kašnjenja zbog nemogućnosti Liburnije da osigura vozače i autobuse samo za one s kojima potpisuje ugovor, moraju se “krpati” sa slobodnim autobusima iz redovnih linija), pa će tvrtka upasti u još ozbiljnije financijske probleme, koje će Grad opet morati sanirati. U prijevodu, ako se u Liburniji hitno ne pokrenu pregovori oko novog kolektivnog ugovora, za kojeg Liburnija IMA sredstva, iduće godine morati ćemo sanirati poslovne gubitke uzrokovane lošom kadrovskom situacijom.

Grad Zadar već godinama ima maćehinski odnos prema Liburniji. Dovoljno je reći da Grad Dubrovnik za javni prijevoz izdvaja više od duplo novaca od Zadra, dok Rijeka izdvaja četiri puta više. Svake godine, kada bi Liburnija ostvarila poslovne dobitke, Grad bi rebalansom smanjio svoje izdvajanje, pa ove godine imamo situaciju da Grad mora dati 14 milijuna kuna kako bi sanirao upravo posljedice tog maćehinskog odnosa, kojem javni interes nije prioritet. Osobno radim u multinacionalnom okruženju i nikad u životu nikog nisam gledao po nacionalnosti, vjeri i boji kože, ali pitam građane ovoga grada bi li radije voljeli da njih i njihovu djecu voze lokalni stanovnici, njihovi sumještani, ili da vozače tražimo putem stranih agencija za zapošljavanje, što će se pojaviti kao opcija? Djelatnici Liburnije, vozači, tehničari, mehaničari, naši su sugrađani koji zaslužuju da im Grad osigura dostojanstvene plaće i normalne radne uvjete. Liburnija svome djelatniku nikad neće moći ponuditi plaću koju dobije u inozemstvu (za što se mnogi odlučuju), ali mu može omogućiti dostojanstvenu plaću i radne uvjete koji će mu dati šansu da ipak ostane u Hrvatskoj. Djelatnici Librunije zaslužuju dobar kolektivni ugovor kakvog imaju djelatnici nekih drugih gradskih tvrtki. Nikad više se ne smije dogoditi da vozač koji vozi smeće ima plaću od 7.000, vozač koji vozi izmet 8.000, a vozač koji vozi čovjeka 5.500 kuna.”, napisao je Roko Tadin.