fbpx

Putin u obraćanju naciji: Povlačimo se iz sporazuma o kontroli nuklearnog oružja

Iako je današnje Putinovo obraćanje naciji trajalo oko sat vremena i 45 minuta, jedina prava vijest proizlazi iz onog što je rekao pri kraju govora. Tada je, naime, najavio da se suspendira sudjelovanje Rusije u sporazumu Novi Start, koji je potpisan sa SAD-om.

Nakon što je optužio NATO i SAD za izostanak suradnje, rekao je: “Zbog toga sam prisiljen najaviti da Rusija suspendira svoje sudjelovanje u sporazumu o kontroli strateškog orućja”. Dodao je kako će Rusija provesti nove testove nuklearnog oružja ako to učini i Amerika.

“Napadaju nas, a žele nam uvesti inspekcije? To je apsurd”

“Početkom ove godine dobili smo zahtjev za inspekcije našeg nuklearng arsenala. To je apsurdno. Znamo da je NATO direktno uključen u napade na ruska postrojenja i snage. Napadaju nas, a žele nam uvesti inspekcije? To je apsurd”, rekao je Putin.

“NATO i SAD otvoreno kažu da im je cilj strateški poraz Rusije. Nakon toga očekuju da ćemo ih pustiti u naše pogone? Nuklearni arsenal nije samo u SAD-u nego i u Francuskoj i u Britaniji. Svo to oružje je usmjereno protiv Rusije. Izjave njihovih lidera to potvrđuju. Moramo to uzeti u obzir”, rekao je.

“Prvi sporazum o kontroli nuklearnog oružja potpisan je sa SAD-om 1991. Nakon toga naši odnosi su došli do te razine da su SAD i Rusija rekli da se međusobno više ne smatraju neprijateljima. SAD je napustio taj sporazum. Naši odnosi su se urušili”, rekao je Putin.

“Oni žele nanijeti strateški poraz Rusiji”

“Oni su počeli uništavati sve osnove svjetskog poretka nakon Drugog svjetskog rata i korak po korak uništavaju sustav svjetske sigurnosti i kontrole oružja. Pokrenuli su niz ratova diljem svijeta i to s istim ciljem – uništiti međunarodne odnose nakon Drugog svjetskog rata. Od 1945. godine situacija se promijenila, to je objektivan proces koji se ne može ignorirati. Ono što je neprihvatljivo je da je SAD počela restrukturirati svjetski poredak u skladu sa svojim potrebama”, ustvrdio je Putin, dodavši kako članice NATO-a sad kažu da se Rusija mora poslušati njihveo zahtjeve.

“Njihovi zahtjevi su ili cinični ili glupi. Glupi nisu, oni žele nanijeti strateški poraz Rusiji. Kažem vam, mi ne izlazimo zauvijek iz sporazuma nego ga pauziramo. Moramo utvrditi što žele Francuska i Britanija”, rekao je Putin.