fbpx

ČAČIĆ O PLENKOVIĆEVOM POTEZU: Bijedno, čovjeku se to stvarno gadi

Reformista Radimir Čačić je na N1 televiziji komentirao političke aktualnosti, pri čemu se osobito osvrnuo na odnos Plenkovićeve vlade prema roditeljima njegovateljima. Komentirao je i zelenu tranziciju, rad Hrvatske gospodarske komore te obnovu nakon potresa.

“Dobro da je konačno Hrvatska gospodarska komora (HGK) počela sličiti na komoru, dosad je to bilo političko glumatanje gdje HDZ postavi svoga i onda taj glumi da predstavlja gospodarstvo. Svugdje je HDZ, u svakoj industriji. Oni se svugdje umreže, do zadnjeg portira”, kazao je Čačić.

Tvrdi kako je i on dobio analize grupa gospodarstvenika, razgovarao s njima i to predstavio “Plenkoviću i ekipi”. “To su velike tvrtke koje bi to htjele, tjera ih cijena struje da idu na zelenu tehnologiju. Imaju samo formalne birokratske prepreke. Dajte ljudima šansu da to naprave. Naša država, naša nesposobna vlada je jedina prava prepreka da se to napravi. Ništa drugo”, dodao je.

“Kad treba brzo intervenirati, Vlada pokazuje koliko je troma”

Smatra kako se “zastava nesposobnosti” vidi po sporoj obnovi nakon potresa. “Tih šest kućica, prizemnica od po 70 kvadrata koliko smo napravili u dvije godine pokazatelj su koliko smo mi totalno nesposobni. Kad stvari postanu goruće, kad treba brzo intervenirati, onda vlada pokazuje koliko je ona troma”, naglasio je Čačić.

Uvjeren je kako je slučaj roditelja njegovatelja jasan primjer kako funkcionira politikantstvo u Hrvatskoj. Podsjeća da je prvo HDZ-ova većina u saboru odbila prijedlog da roditelji njegovatelji primaju naknadu i neko vrijeme nakon smrti djeteta, da bi par dana kasnije premijer Andrej Plenković rekao da će roditelji njegovatelji dobivati naknade 10 mjeseci nakon smrti djeteta.

“To je neljudski, strašno, ne možeš razumjeti. I većina HDZ-ovaca i njihovih partnera odbije prijedlog u saboru jer su dobili takvu naredbu. Ne postoji nitko normalan tko neće podržati činjenicu ako je dijete umrlo, da daš roditelju šansu da se proba sabrati barem par mjeseci, a ne ga odmah tjerati na burzu. Nema tu ništa što treba obrazlagati”, istaknuo je.

“Plenković je prepoznao da će dobiti političke batine”

“Odbijeno. Prvi, drugi, treći put. I onda nakon velikog pritiska javnosti i medija dolazi veliki spasitelj i veli mi ćemo to riješiti i ne 6 mjeseci koliko je predlagala oporba, nego 10 mjeseci. To je tako bijedno, takva trećerazredna demagogija. Čovjeku se to stvarno gadi”, tvrdi Čačić.

“Prepoznao je da će dobiti političke batine zbog neljudskih postupaka. Nije mu teško da ispljuska HDZ-ove zastupnike koji su to odbili. OK, oni su na to navikli, ali on je ispljuskao i ovih par siročića tamo koji su u koaliciji i nisu mu u stanju reći ne možeš od nas raditi budale”, nastavio je.

Smatra da je modus operandi da se nešto napravi ako se prepoznaje da se trpi politička šteta. “Demagogija i politikantstvo su sadržaj politika ove vlade. Ali i drugih prije, ja se protiv toga borim otkad sam u politici, da daš konkretan rezultat, da prepoznaš potrebu. Oni ne prepoznaju nikakve potrebe. Ono što im demagogija i prikupljanje tri glasa više pokazuju, oni to čine. I to je sve”, rekao je.

“Nemojte praviti bedake od nas”

Uvjeren je kako je to glavni razlog rasta popularnosti HDZ-a. “To je to, prodaj maglu, pričaj priču, govori da pomažeš. Umjesto da je promijenio formulu izračuna plina i struje – ne. Ti tvrdiš da su cijene bitno više i onda ćeš reći država će pomoći. Nisu premijer niti jedan ministar dali iz svog džepa, ako država nešto i spašava, to je s našim novcem”, dodao je.

“A ovo je totalna glupost. Nemojte praviti bedake od nas. Ali to nosi glasove. Nema veze što onaj pijan vozi i laže pa lažno naplati osiguranje, znači još i krade. Ali to je normalno za HDZ. Kao što je Winston Churchill rekao – demokracija je savršeni sustav koji sprečava da građani imaju bolju vlast nego što zaslužuju. Nemam ni mrvice suosjećanja s našim građanima jer oni imaju vlast koju žele imati”, zaključio je šef Reformista.