fbpx

Direktori propalog Credit Suissea u trenutku kraha poslali dopis: ‘Bez brige, ljudi, svima nam stižu bonusi’

Posrnuli švicarski bankarski gigant Credit Suisse, koji je zbog ogromnih gubitaka, masovnog povlačenja depozita, otkrića nepravilnosti u podnošenju financijskih izvještaja te posljedično općenitog gubitka povjerenja investitora, tržišta kapitala i javnosti proteklog vikenda praktički propao, istog tog vikenda obavijestio je svoje zaposlenike da će im bonusi i obećane povišice biti isplaćeni, prenosi Bloomberg.

Ova informacija dolazi nakon turbulentnog tjedna u kojem je tu švicarsku banku po direktivi švicarske vlade preuzeo njezin konkurent UBS s ciljem spašavanja onoga što se spasiti da i vraćanja povjerenja u bankarski sustav na europskom tlu, budući da se Credit Suisse smatralo jednom od sistemski važnih institucija.

Podsjetimo, nakon nekoliko dana vrlo intenzivnih pregovora uz posredovanje švicarskih vlasti, grupacija UBS i Credit Suisse dogovorili su preuzimanje vrijedno više od 3 milijarde eura. “Neće biti promjena u isplatama plaća, a bonusi će biti isplaćeni 24. ožujka”, stoji u internom dopisu Credit Suissea osoblju, čiju su autentičnost potvrdili u samoj banci. “Znamo da mnogi od vas prate intenzivno medijsko izvještavanje o budućnosti Credit Suissea i koliki je stres i neizvjesnost to izazvalo”, poručili su u dva odvojena dopisa čelnikciCredit Suissea Axel Lehmann i Ulrich Koerner.

Kako je potonuo Credit Suisse

Podsjetimo, na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica znatno oscilirale jer su ulagači strahovali od nove bankarske krize nakon propasti dviju američkih regionalnih banaka i problema u nekoliko drugih banaka, uključujući Credit Suisse. Vlasti su se borile kako bi spasile tu švicarsku banku, prije nego što su se financijska tržišta ponovno otvorila u ponedjeljak.

Objava je stigla tijekom vikenda kada su neki konkurenti postali oprezni u odnosima s posrnulim švicarskim zajmodavcem, a regulatori su ga pozvali da sklopi ugovor s UBS-om. Axel Lehmann, koji pomalo paradoksalno nosi gotovo isto prezime po kojem se zvao bankarski gigant Lehman Brothers, čija je propast označila početak velike krize 2008. godine, nazvao je spajanje Credit Suissea i UBS-a “najboljim mogućim ishodom”.

Dionice Credit Suissea naglo su pale prošlu srijedu pošto je najveći dioničar, Ammar Al Khudairy, predsjedatelj Saudijske nacionalne banke, isključio mogućnost kapitalne injekcije bude li banka zatražila dodatnu likvidnost. U ponedjeljak je cijena dionice Credit Suissea potonula za 60-ak posto, a nekoliko postotaka vrijednosti izgubila je i dionica UBS-a, baš kao i niz drugih europskih banaka.